Close

Bayona, Espanja

07 Sep Posted by in Kohteet | Comments Off on Bayona, Espanja
Bayona, Espanja
 

Upeiden ankkurikokemusten jälkeen saavuimme Monte Real Club de Yates Bayonaan – hienoimpaan veneilyklubiin, mitä olemme nähneet: sijainti, fasiliteetit ja henkilökunta, ja päälle vielä Bentleyt, Jaguarit ja Porchet pihalla. Vanhat perinteet näkyivät ja satama osasi hommansa täydellisesti. Poikkeuksellisesti MRCY:ssä on edelleen käytössä med mooring -tekniikka vuorovedestä huolimatta: pääsi pitkästä aikaa kiskomaan limaista, kotiloiden kuorruttamaa köyttä veneeseen – hanskat olisi pitänyt olla valmiina. Laiturit ovat tukevia ja satama suojaisa, mutta ohiajavista laivoista tulee sisään liian usein suurta aaltoa. Pääsimme iloksemme tutustumaan miten purjehduskilpailut järjestetään täälläpäin – tohina oli kova ja fiilis hyvä! Useimmat tiimit olivat painattaneet paidat miehistölle tapahtumaa varten. Kaupungin toinen marina on ihan vieressä, jos haluaa kilpailuttaa klubin hinnoittelua.

Bayona tai Baiona, se on silti ihana

Pinta-laiva ja suomalaiset tutkimusmatkailijat

Pidimme Bayonasta kovasti. Satama on aivan vanhan linnoituksen portilla, jonka muureille pääsi vaeltelemaan. Alhaalla rannassa kulkee toinenkin polku, jossa kävimme aamulenkeillä linnoituksen ympäri. Reitti oli täydellinen auringon noustessa. Linnoituksen varjossa oli myös kiva leikkipuisto lasten iloksi. Aivan sataman molemmin puolin on uimaranta, ei ehkä puhtain, mutta lapset viihtyivät siellä mainiosti lukuisten paikallisten kanssa. Kaupungin edustalla oli myös Kolumbuksen Pinta laivan replika, johon pääsi tutustumaan ja mukaan sai mp3-soittimen täydeltä historiaa. Pinta oli saapunut Amerikasta ensimmäisenä maihin juuri Bayonaan.

Yksi monista Baionan rannoista

Hanna ja lapset

Ravintoloissa syöminen oli mukavan edullista. Kaupungin kapeilla, varjoisilla kujilla myös lounasaikaan oli vilpoista istuskella vaikka auringon paahde olikin muuten erittäin kuuma. Jamón Ibéricon ja raakamakkaroiden täyttämät ruokakaupat olivat pienen kävelymatkan päässä. Kala-, hedelmä-, ja leipäkauppoja oli kaikilla lähikaduilla. Olimme laiskotelleet pyykkäyksen kanssa ja nyt oli pakko löytää pesukone. Satamassa näytti olevan koneellisen hinta huimat 12,50e, joten tsekkasimme myös kaupungin pesulan 15e tarjouksen. Päädyimme kuitenkin hinta-vaivannäkösuhteessa kalliiseen sataman pesutupaan. Kun maksun aika tuli kolmen koneellisen jälkeen yllätyimme laskun ollessa vain tuon 12,50e koko rumbasta, joten saimme kuin saimmekin pestyä pyykit edullisesti. Veneen sisämatot taas saivat pikaisen raikastuksen laiturilla pelkällä veden paineella – toimii! Ari löysi kaupungilta kaksi kohtalaisen hyvää venetarvikeliikettä, joista tarttui lisää varusteita ankkurissa elämiseen: kumiveneeseen ankkuri yms.

Sataman hintavuudesta huolimatta (33e/yö) päätimme oleilla kaupungissa kunnes uuniimme tulisi varaosa Saksasta rikkimenneen luukun lasin tilalle. Sitä saimme odotella maanantaista perjantaihin – jolloin selvisi, että olivat lähettäneet väärän lasin, mutta se on jo eri tarina. Jätämme Espanjan vähäksi aikaa haikein mielin.

Kiven neitsyt on myös hieman pelottava

Vanha kirkko on aidosti kiinnostava kohde lapselle

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live