Close

100. blogikirjoitus

24 Mar Posted by in Merielämää | 5 comments
100. blogikirjoitus
 

Olemme nyt kahteen pekkaan kirjoittaneet tästä matkasta 100 blogikirjoitusta, 80 liittyen matkaan ja matkaveneilyyn sekä 20 valmisteluihin, joten tämän kunniaksi ajattelimme kirjoittaa yhden aiheenaan bloggaaminen, onhan tämä toiminta osa monen matkaveneilijän arkea.

Motivaatio 
Raskainta blogin kirjoittamisessa taitaa olla kuvien lataus ja asettelu, joka vie yllättävän paljon aikaa. Monesti yhden blogitekstin julkaiseminen vaatii useamman tunnin panostuksen, joten miksi moista? No, syitä lienee useita: yksi varmasti on että onhan meillä sekä aikaa että lievä puute älyllisesti stimuloivasta toiminnasta, toinen on itse matkan arvon kasvattaminen, kun siitä jää paremmin dokumentoidut muistot ja kolmas lienee ihan vain kommunikoinnin hauskuus.

Blogia seuraa sekä tutut että tuntemattomat ihmiset – näin voimme kertoa asioistamme ystäville ja sukulaisille, mutta saada myös yhteydenottoja ja kirjeenvaihtoa myös muilta samanmielisiltä, aiemmin tuntemattomilta ihmisiltä. Jossain määrin voi kokea olevansa myös hyödyksi kokemuksia jakaessaan.  Olemme itse seuranneet suurella mielenkiinnolla useita purjehdusblogeja, erityisesti suomalaisia, ennen matkaa ja sen aikana, joten on kiva jakaa omaa matkavalmisteluprosessia ja edesottamuksia myös takaisin.

Tyylistä
Minkälaista blogia sitä sitten haluaa kirjoittaa? Meillä oli aika selvä visio – halusimme julkaista sellaista kokonaisuutta, jota itse haluaisimme lukea. Tämä oli sen verran laaja-alainen ja tyyllillisesti sekava maali, että pyrimme ratkaisemaan haasteen kirjoittamalla useaa eri ”blogia” blogin sisään. Meillä on erikseen matkakohteista kertova blogi, tai oikeammin kategoria, jonka alkuperäinen tarkoitus oli yhdistää pilottikirjojen satamakuvaustyyli henkilökohtaisiin mielipiteisiin ja tapahtumiin, toinen kuvaamaan purjehdusetappeja, kolmas lasten edesottamuksia, neljäs kuvaamaan puhtaasti henkilökohtaisia fiiliksiä ja viides, johon Ari saa purettua venetekniikkaan liittyvää detaljinnälkäänsä. Näissä on häpeilemättä sitten menty joskus hyvinkin yksityiskohtaisiin jorinoihin, ohuena perusteena se, että lukija voi sitten aihealueen perusteella jättää jotkut itselleen tylsät aiheet kokonaan lukematta.

Tyylejä on kuitenkin useita ja jokainen tietysti valitsee omansa. On hyvä miettiä miksi bloggaa ja kenelle, riittääkö motivaatio ja mitä haluaa tai ei halua jakaa kaikelle kansalle. Jos kaikesta tästä huolimatta päättää laittaa blogin pystyyn, blogin formaatin tulisi myös heijastella vastauksia edellisiin kysymyksiin. Katsele erilaisia purjehdusblogeja, ja päätä millainen sivusto kuvastaa parhaiten omaa purjehdusporukkaasi. Jos blogia päättää pitää, tuntuu luontevalta pitää kiinni tietystä yhdenmukaisuudesta, jottei tyyliä tarvitse arpoa joka kerta uudestaan. Useimmissa tapauksissa veneilijäblogeja pitää yllä yksi miehistön jäsen, joka helpottaa yhdenmukaisuutta, mutta toki luo tälle yhdelle suuremman työtaakan. Jotkut kirjoittavat pitkiä blogikirjoituksia harvakseltaan, jotkut lyhyitä päivittäin, jotkut laittavat vain kuvia pienillä tekstinpätkillä. Blogiin voi myös yhdistää Facebook- ja Twitter-tilejä, joilla voi tehdä lyhyempiä kuva- tai tekstipäivityksiä.

Julkaiseminen
Tyylin yhdenmukaisuutta helpottaa myös blogien julkaisualustat. Näissä valinta on periaatteessa kahden tyylisuunnan välillä – veneilijöiden suosimat blogspot/blogger –alustat, joiden käyttöönotto voi olla jälkimmäisempiä nopeampaa ja sitten yleiset blogin julkaisualustat, kuten WordPress, jotka tarjoavat taasen enemmän personointimahdollisuuksia. Tämä blogi on tehty WordPressillä. Kun Hanna laittoi sitä ennen matkaa kasaan, seuraavat opit jäivät käteen:

 • Vähänkään monimutkaisemmat templatit eivät ole käyttökelpoisia sellaisenaan: tarvitaan aika paljon virittelyä ja opiskelua.
 • Jos tavallinen kronologisesti etenevä blogi tuntuu tylsältä, hae templatejä hakusanalla “magazine template” tai “news template”.
 • Erilaisia lisäpalikoita, kuten linkkejä Facebookiin, voi hakea ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan nimellä “Plugin” (Muutamia lähiaikoina lisättyjä plugin-laajennuksia meidän blogissamme ovat mm. sähköpostitse lähetettävä tieto uuden artikkelin julkaisusta, avainsananavigointi, eli ns. ”tag cloud” sekä ”related topics” -linkit, eli viittaukset muihin samankaltaisiin kirjoituksiin.)
  • Jos haluat helpon bloggaus-formaatin sijaan tehdä asiasta vaikean omalla domainilla ja templatella, tässä siihen resepti:
   • Hanki domain (esim meillä www.sytalisman.fi)
   • Maksa sille pilvihostaus (esim meillä Radicenter.fi)
   • Pyydä pilvihotellia esiasettamaan viimeisin versio WordPressistä
   • Etsi WordPress template josta pidät, tai osta sellainen
   • Seuraa templaten tekijän ohjeita, FAQ sivua ja keskustelupalstaa.
   • Jos ei pelitä, kysy templaten laatijalta tai pilvihotellilta apua.
   • Säädä ulkoasua kuvilla ja teksteillä (logoja ja taustakuvia voi hankkia vaikkapa iStockphotosta royaltivapaasti, sekä säätää kivasti vaikkapa Inkscape ja Paint.net ohjelmilla.)
   • Lisää plugineja (ja säädä niiden parissa tovi jos toinenkin)

Yksi kysymys, johon jokaisen on aina vastattava on kieli: englanninkielisellä blogilla on potentiaalisesti huomattavasti suurempi lukijakunta, mutta äidinkielellään kirjoittaminen on vaivattomampaa. Monilla meistä kuitenkin on mm. englanninkielisiä tuttavia, joten päätös on siltäkin osin hankala. Itse valitsimme tekemällä blogista suomenkielisen ja Facebook –sivustamme englanninkielisen.

Muita blogeja
Tässä omia suosikkejamme veneilyyn liittyvistä blogeista ja sivuista, jotka olemme kokeneet jostain syystä kiinnostaviksi:

Ulkomaalaiset:

   • Panbo.com – veneilyelektroniikan uutuudet esitellään hyvissä ajoin ennen kuin niitä käsitellään alan lehdissä
   • noonsite.com – veneilijän globaali tietolähde vähän joka asiasta – useita kirjoittaji
   • setsail.com – Dashewt ovat nyttemmin keskittyneet superpitkänmatkan moottoriveneisiin, mutta edustavat edelleenkin “cutting edgeä” cruisingissä
   • Waimangu’s adventures – erittäin viimeisteltyä matkakuvausta
   • Yacht Mollymawk – hardcore elämäntapacruisailijoiden ja kirjailijoiden monesti hauska ja mielipiteitä täynnä oleva blogi

Samaan aikaan samalla suunnalla purjehtivien suomalaisten veneiden blogeja:

Suomalaisia kaukaisilla merillä:

Loppuun vielä kiitos lukijoille mielenkiinnosta! Sytalisman.fi – blogillamme on tätä kirjoittaessa, kohta 10 kuukautta sen perustamisesta, nyt noin 1000 aktiivista lukijaa, jonka päälle katselijoita Facebookista. Tähän mennessä blogia on lukenut reilu 4000 ihmistä (siis ei hakukoneita ja yms), jotka ovat tehneet 45000 sivulatausta 12000 käynnillä. Tiedot perustuvat Google Analytics –työkaluun, joka on tarjolla ilmaiseksi.

 • Twitter
 • Facebook
 • E-Mail
 • LinkedIn
 • Windows Live
 1. Hannu03-26-13

  Hei!
  Onnittelut tästä “rajapyykistä” koskien bloggausta! Tämä viimeisin päivitys myös noudattaa informatiivistä linjaa, mikä teillä on usein ollutkin. Teidän blokia on ollut mukava lukea, ja siitä on varmasti iloa teille itselekin, ja infon kannalta myös muille! Hyvä hyvä!!! PS odotan innolla teidän kokemuksia marokosta…
  T.
  Hannu Sy Navigateur

 2. sytalisman03-26-13

  Kiitos Hannu palautteesta ja aktiivisesta kommentoinnista tähän blogiin ja FB sivulle! Olisikin hauskaa, jos kohteista ja varusteista viriäisi enemmänkin keskustelua sivustolla. Kaikilla kun niistä on omanlaiset kokemuksensa 🙂
  Tänään illalla suuntaamme keulan kohti Agadiria!

  terv.
  Hanna ja Ari

 3. Kalle03-28-13

  Välimeren päivityksiä odotellessa.
  Bloginne on ollut talven valopilkku.

 4. Auli04-07-13

  “Metabloginne” on onnistunut rakenne! Ja sisällöt kiinnostavia ja tiedontäyteisiä. Edelleen hyviä tuulia ja onnekasta matkaa!
  t. Auli, s/y Manta

 5. sytalisman04-07-13

  Kiitos Kalle ja Auli!
  En malta odottaa, että pääsen Auli lukemaan teidän vastajulkaistua Matkapurjehtijan Opas-kirjaanne!