Close

Matkailua Napolinlahdella

28 Jun Posted by in Merielämää | Comments Off on Matkailua Napolinlahdella
Matkailua Napolinlahdella
 

Napolinlahdella on lukuisia kiinnostavia kohteita purjehtijalle. Satamia sen sijaan löytyy vaihtelevasti. Hintataso on korkea ja pilottikirjasta on rivien välistä luettavissa etteivät kaikki ole täysin turvallisia paikkoja yksinäiselle veneelle. Muita ulkomaalaisia purjehtijoita ei juurikaan näkynyt.

Napolinlahdella on vilskettä.

Napolinlahdella on vilskettä.

Tätä aluetta on silti sääli jättää näkemättä. Antiikin ajan roomalaiset, joilla oli runsaasti valinnanvaraa, tuntuivat huvittelevan juuri täällä. Baia oli kaikista pahamaineisin, Capri ja Pompeiji seurasivat hyvinä kakkosina. Rooman tunnetuista keisareista kenties epästabiilein, Caligula, valitsi juuri Baian näyttämöksi todistaakseen vääräksi häntä vaivanneen ennustuksen: hänestä ei tule keisaria sen todennäköisemmin kuin hän kävelee vetten päällä – ja niin hän ratsasti suuren lahden poikki juuri Baiasta Pozzuoliin Rooman laivaston alusten muodostamaa siltaa pitkin.

Napoli

564

Napolissa oli kuuma.

Väsytimme itsemme jo hikisellä kävelylenkillä Baiasta Lucranon asemalle, sillä helteet olivat vihdoin saapuneet Välimerelle. Napoliin meidät vei graffittien täyttämä juna.

Da Michelen pizza maistuu.

Da Michelen pizza maistuu.

Kävelimme asemalta sokkeloista vanhaa kaupunkia ja Spaccanapolia pitkin aina 1870 perustetun perinteisen napolilaisen pitserian luokse  L’Antica Pizzeria da Micheleen, joka mainitaan kai jokaisessa itseään kunnioittavassa Napoli-oppaassa. Olimme onneksi ajoissa liikenteessä sillä hetken kuluttua jono oven edessä kasvoi mittavaksi. Pizza oli yksinkertaista, mutta herkullista. Pizzoja on valittavana vain kahdenlaisia: margherita,  jossa on mozzarellaa, basilikaa ja tomaattia, sekä marinera, jossa on tomaattia, valkosipulia ja oreganoa. Juuri tässä ravintolassa Julia Robertskin  nautti maailman parasta pizzaa leffassa “Eat, Pray, Love”, joten miksei pari viljavammaistakin…

Castel Nuovo.

Castel Nuovo.

Vaikka vanha kaupunki on hieman sotkuinen kaikkine jätteineen, hämyisillä kaduilla on jännä tunnelma ja aito elämänmeno lähellä. Jokaisella kapealla kadulla voi todistaa kun  napolilaiset nostavat  katutasosta asuntoihinsa tavaraa korihissillä ja pyykit kuivuivat iloisesti ulkona. Vaikkemme erityisesti etsineet Napolilaisia kirkkoja, niin Napolin 448:sta kirkosta tuli pakostakin ainakin 10 nähdyksi. Kävimme myös Castel Nuovossa, jonka rakentaminen oli aloitettu herran vuonna 1279. Lapsille taisi siitä reissusta jäädä parhaiten mieleen Rooman aikaisen hautausmaan luurangot, jotka olivat sattumalta löytyneet linnan perustuksista.

Terme Stufe di Nerone

Stufe di Neronen eksoottinen sauna (lähde: www.termestufedineroen.it).

Stufe di Neronen eksoottinen sauna (lähde: www.termestufedinerone.it).

Baian suosio huvittelupaikkana on kautta aikojen riippunut täysimääräisesti sen alla sijaitsevasta tuliperäisestä maasta ja kuumista lähteistä. Baian satamamestari kyseli olemmeko kiinnostuneita saunomisesta. Sitä kai on turha suomalaiselta kysyä, tietysti olimme. Baian Terme Stufe di Nerone tarjoaa äärimmäisen eksoottisen saunakokemuksen ja toimettomuutta erilaisilla altailla. Kylpylän kaksi vulkaanisella höyryllä lämpiävää saunaa ja kuumavesiallas olivat lapsilta kiellettyä aluetta. Intimme hetken henkilökunnan kanssa lasten saunottamisesta tyyliin “kyllä me suomalaiset..”, mutta ymmärsimme kyllä itse saunoja kokeiltuamme, miksi lapset eivät ehkä itsekään olisi arvostaneet kokemusta. Varsinkin iltapäivästä saunat kuumenivat hurjan kuumiksi ja ehkäpä höyryissä oli jotain rikkipitoistakin mukana. Jotain kertoo sekin, että aamupäivästä kaksi suomalaista äijää istui vartin takalauteilla kun taas iltapäivällä lattia oli niin kuuma, että varvassandaalitkin melkein sulivat ja saunan jälkeen lepotuolit kutsuivat. Paikallisia ei juuri saunassa näkynyt koko päivänä.Lapset nauttivat täysillä matalista ulkoaltaista ja kivipohjaisesta luonnonaltaasta. Kylpyläpalvelut olivat iltapäivästä myyty loppuun, mutta puutarhan mutapohjaisesta altaasta sai kaivaa mielin määrin hoitavaa mustaa mutaa iholle levitettäväksi. Sitähän me Minnan ja Kaislan kanssa emme tietenkään voineet vastustaa 🙂

Idleness, toimettumuus, on Stufe di Neronen kylpylän toiminnan kantava ajatus:“The word Idleness (coming from Latin “otium”) stands for an occupation principally devoted to intellectual speculation,  an activity actually reserved to the ruling classes, and it is in contrast with the concept of  “negotium” that is  to commit oneself (out of necessity more than choice) to one’s own business.”… Paikka jossa jokainen voi valita hänen tapansa löytää uudestaan harmonia mielen ja vartalon välillä. Sopii meille kuin nenä päähän ;).

Antiikinaikaisen kartanon koristelua

Pompeijilaisen kartanon seinä- ja lattiakoristeluja.

Pompeiji

Pompeiji oli vuoteen 79 jaa. yksi Napolinlahden hienoimmista Rooman ylimystön lomakaupungeista. Kun samaisena vuonna tulivuori Vesuvius purkautui, kaupunki muuttui yhdessä hetkessä Rooman aikakauden tärkeimmäksi arkeologiseksi tutkimuskohteeksi –  66 hehtaarin alueeksi, jossa lähes 2000 vuotta sitten loppuneen elämän yksityiskohdat tuhka säilytti nykyisille tutkijoille. Alueesta 2/3 on kaivettu turistien pällisteltäväksi. Hieno alue ja  hienosti säilynyttä esineistöä. Vaikka kaupunkia on kaivettu esiin nyt jo yli 150 vuotta, vaikutelma edelleen oli ennemmin tutkimuskohteesta, kuin täysin tuotteistetusta turistikohteesta.

Pompeijin esineistöä.

Pompeijin esineistöä.

Päivä oli kuuma ja katsomista tuhottomasti. Eniten mieleen jäi erään kauniin huvilan mosaiikki ja seinämaalausten yksityiskohdat. Jotkin esineet olivat säilyneet niin hyvin, että niiden ikää oli mahdoton käsittää. Ainakin jäi selväksi, että käsityötaito ei ole parina viime vuosituhantena juurikaan kehittynyt.

Ruokaa ja ihmisiä

Väsynyt turisti.

Väsynyt turisti.

Napolin lahdella ihmiset ovat kyllä ystävällisiä, mutta Sardinian tapainen läsnäolo puuttuu ja ihmiset saattavat ensikohtaamisella sanoa jotain hyvinkin kipakkaa. Ruokakultturissa suurimman vaikutuksen teki napolilainen pizza. Veneessä oli tällä kertaa kaksi “viljavammaista”, joten pizza-pastalinja ei  kuitenkaan kaikille uponnut. Siksipä maistelimme kaikenlaista “hyhmälihaa” eli scalloppine al vino biancoa tai – limonea… Salaatit sinänsä olivat ihan hyviä, mutta aika yksinkertaisia, jos tilaa vaikkapa caprese-salaatin saa lautasellisen tomaattia ja mozzarellaa, ei muuta. Alkupaloista ja lisukkeista sai koostettua ne parhaat ateriat. Napolissa oli jopa myytävänä pizzaa täytteenään ranskalaisia ja vaaleaa makkaraa… Alueellisia eroja ruoassa on hurjan paljon.

Vanhan Napolin kaduilla valo pääsee vain vaivoin katutasolle asti

Vanhan Napolin kaduilla valo pääsee vain vaivoin katutasolle asti

Ehkäpä pramein näkemämme kauppakeskus - Napoli

Ehkäpä pramein matkan aikana nähty kauppakeskus sijaitsi Napolissa

Kaisla erään Pompeijilaisen katuravintolan keittiössä

Kaisla erään Pompeijilaisen katuravintolan keittiössä

 

Kuivuvat pyykit ovat tärkeä osa Napolin katukuvaa.

Kuivuvat pyykit ovat tärkeä osa Napolin katukuvaa.

Yksityiskohta Castel Nuovon kappelista.

Yksityiskohta Castel Nuovon kappelista.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live