Close

Knidos, Gümuslük ja Asin Limani

21 Jun Posted by in Kohteet | Comments Off on Knidos, Gümuslük ja Asin Limani
Knidos, Gümuslük ja Asin Limani
 

Muinaiset Knidos, Myndos (Gümuslük) ja Iassos (Asin Limani) tarjoavat veneturistille upean mahdollisuuden tutustua alueen historiaan. Kaikissa näissä paikoissa erikoista on se, että ankkuripaikka on samalla antiikinajan kaupunginsatama, johon ajetaan sisään ohittamalla jo tässä vaiheessa veden alle jäänyt ikivanha aallonmurtaja.

Iassos

Iassos

Kaupunkien rauniot levittäytyvät satamien ympärille. Iassoksen rauniot ovat arkeologien ehkä jo hylkäämät, lippukassakin on pysyvästi kiinni ja alueella laiduntaa lehmiä ja vuohia. Oli käsittämätön tunne aamulenkillä istahtaa amfiteatterin yläriveille täydelliseen hiljaisuuteen… Knidoksella alueelle on pieni sisäänpääsymaksu. Alueet ovat oikeasti valtavia, mutta vain keskustat on aidattu, loput jäänteet löytyvät risukoista ja pusikoista. Suomessa jos olisi vastaavaa, tuskin kiveäkään jätettäisiin kääntämättä.

Knidos

Knidos on upea. Täällä Talisman kellui ankkurissa viime syksynäkin ja Kaisla käväisi täällä viimeksi  yhdeksänkuisena vuokraveneen kyydissä… Knidos on suosittu flotillojen keskuudessa. Laiturilta löytyy nykyisin sähköt ja vettä. Ankkurissa olisi ollut väljempää. Laituri pakkautui iltaan menessä täyteen ja veneitä oli parhaimmillaan neljä kylkikiinnityksessä vierekkäin. Ravintola on ihan ok – meset ja kalaruoka korvaavat hieman jo teollistuneen meiningin ja isohkon laskun. Asiakkaista täällä tuskin on ainoalla ravintolalla pulaa kesäaikana.

Knidoksen satamaa on käytetty vuosituhansia.

Knidoksen satamaa on käytetty vuosituhansia.

Lapset saivat annoksen historiaa ja varsinkin isän sydäntä lämmitti kun Kaius ihmetteli  “onko tämä unta vai totta” juoksennellessaan innoissaan pitkin rauniokaupungin jäänteitä. 300 BC kukoistanut Knidos tyhjeni hyökkäysten ja maanjäristysten seurauksena. Jäljelle jäivät mm. amfiteatterit ja apollon temppelin jäänteet. Hieno fiilis kiinnittää vene aivan näiden viereen. Pienellä rannalla oli hauska käydä uimassa ruukunkappaleiden ja marmorinpalojen joukossa.

Gümuslükin kalaravintolat ovat erinomaisia.

Gümuslükin kalaravintolat ovat erinomaisia.

Gümuslük

Gümuslükin Jänissaarella oli vielä muutama vuosi sitten paljon pupuja. Nyt saartelta oli kaivettu esiin raunioita ja puput olivat kadonneet – näimme yhden raadon. Saarelle voi kävellä meren poikki, vettä on syvimmillään reiteen asti. Kulkua saarelle on yritetty estää ehkä arkeologisten kaivausten vuoksi, mutta ovelat turistit ovat jo aikaa sitten puhkaisseet piikkilanka-aitaan ihmisenmentävän aukon… Lahdessa on hyvin ankkurointitilaa ja koko ranta on täynnä erittäin laadukkaita kalaravintoloita. Illalla soutelimme kumiveneellä yhteen niistä.

Asin Limani.

Asin Limani.

Asin Limani

Asin Limanissa eli vanhalta nimeltään Iassoksessa on kahdenlaisia raunioita, toiset vuosituhansia vanhoja, toiset vuosikymmeniä vanhoja. Suuren hotellikylän keskeneräiset rauniot hallitsevat lahden sisäänkäynnin vasentalaitaa kun taas oikealla puolella vanha bysanttilainen vartiotorni keskellä lahdensuuta toivottaa tervetulleeksi muinaiseen Iassokseen. Olimme ankkurissa uponneen aallonmurtajan luona, mutta uinuvassa kylässä on myös laituri, jossa näyttäisi olevan jonkinlaisia palveluita, myös pari ravintolaa ja kahvilaa. Kylän ukot paiskoivat sankoin joukoin korttia kahvilassa illansuussa. Taisin herättää vääränlaista huomiota lyhyissä shortseissani –  paikalliset naiset kun käyttävät huivia, pitkähihaisia puseroita ja haaremihousuja.SONY DSC

Kaikki tässä kuvaillut historialliset kohteet sijaitsevat ehkä hieman syrjässä suuremmista kaupungeista ja siksi rauniotkin saavat olla suhteellisen rauhassa, mutta veneturistille niiden sijainti on juuri sopiva.

 

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live