Close

Mandraki, Oinousses, Kreikka

01 Jul Posted by in Kohteet | Comments Off on Mandraki, Oinousses, Kreikka
Mandraki, Oinousses, Kreikka
 

Mahtavan myötätuulipurjehduksen jälkeen saavuimme Mandrakin uneliaaseen pikkukylään Oinousessin saariryhmälle. Pronssinen merenneitopatsas toivottaa satamansuulla kävijän terveltulleeksi Mandrakiin. Saari (itseasiassa yhdeksän pikkusaarta) on varsin syrjässä Chioksen saaren ja Turkin välissä, mutta tulee tänne silti lautta Chiokselta.

SONY DSCGyros-kioskin pitäjä valitteli turistien puutetta kun saarella ei ole edes hotellia. Meistähän se oli vain mukavaa. Veneitä oli niin vähän, että mahduimme hyvin kylkikiinnitykseen parin muun kanssa.

Vietimme saarella pari päivää rennossa tunnelmassa. Satamassa ei näkynyt ristinsielua ennen kuutta illansuussa. Silloin muutamia ihmisiä valui rannan pariin kuppilaan tai pörisyttelivät mopoilla ja autonrämillä saapuvaa lauttaa vastaan. Kahvilasta ei löytynyt lapsille mitään tavanomaisia herkkuja, mutta havupuunmakuiset, siirappiin säilötyt pinjansiemenenkaltaiset pähkinät olivat jännä tuttavuus. Satama oli rasvatyyni ja vesi kirkasta, paikalliset uivat laiturin viereisellä pikkubiitsillä, joten uimme paljon suoraan veneestä ja hypimme laidalta veteen.

Täältä on kotoisin useita poikkeuksellisen äveriäitä laivanvarustajasukuja (mm. Lemos ja Pateras) ja se selittänee saaren kokoon nähden mittavat jalkapallo- ja tenniskentät, merenkulkukoulun, merimuseon, kulttuurikeskuksen yms.. Nykyäänkin Kreikan yksityisten laivanvarustajasukujen varustamoiden tonnisto vastaa koko muun EU:n rahtikapasiteettia. Rikkauden taustalla oli kyky hyödyntää USA:n ylijäämälaivakapasiteetti ja Euroopan kalliit rahtihinnat toisen maailmansodan jälkeen.

SONY DSCPikkusaaret kylän edustalla piti tietysti tutkia kumiveneellä tarkemmin. Lähdimme sinne juuri ennen auringonlaskua, joten näkymät saarilta olivat mahtavat. Mandrakin satama on yllättävän suojainen kaikilla, myös eteläisillä tuulilla, vaikka karttaa tutkimalla asia hieman ensin epäilytti.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live