Close

Vehreä Lesvos, Kreikka

11 Jul Posted by in Kohteet | Comments Off on Vehreä Lesvos, Kreikka
Vehreä Lesvos, Kreikka
 

Lesvoksen saari on poikkeuksellisen kaunis ja vihreä. Se on Kreikan kolmanneksi suurin saari Kreetan ja Evian jälkeen. Saaren nimen toinen kirjoitusasu, Lesbos, on antanut nimen naisten väliselle rakkaudelle antiikin ajan kuuluisimman naisrunoilijan Sapfoksen runosta, “Atthikselle”. Yksi rivi “…I was in love with you once Atthis, long ago…” on vastuussa tästä.

Plomárion satama

Plomárion satama

Plomárion

Plomárionissa tehdään monien mielestä Kreikan parasta ouzoa. Satamassa oli muutama kylkikiinnityspaikka. Sinne tuntui tulevan reippaasti aaltoa sisään vaikka meri oli lähes tyyni. Parkkeerasimme aivan tavernan pöytien viereen ja haaveilimme kreikkalaisesta salaatista ja gyroksista. Ikäväksemme Plomarionin passintarkastus oli mennyt viikonlopuksi jo kiinni, joten meidän piti jatkaa matkaa saaren pääkaupunkiin Mitiliniin. Siellä meitä jo odotettiinkin tullialueella Suomen lippu liehuen, sillä Plomarionin virkaintoinen satamapoliisi oli sinne jo ilmoittaunut tulostamme.

Mitilinin marina

Mitilinin marina

Mitilini

Saavuttuamme lapsia riemastuttaneen rodeo-merimatkan jälkeen Mitiliniin Ari sai laukata neljässä eri offiisissa kirjoittamassa käsin passinnumeroita eri papereihin. Kreikan viranomaiskäytännöt todellakin vaihtelevat eri satamissa ja Lesvoksen käytönnöt oli suunnattu lähinnä rahtilaivoille.

Lesvoksen maisemia

Lesvoksen maisemia

Mitilini on eläväinen, aito ärhäkkä kreikkalaiskaupunki, jonka tuhansien vuosien historiasta on hyvin vähän merkkejä jäljellä. Kaupungin satamaan olisi voinut jäädä, mutta se vaikutti hieman ahdistavan hektiseltä vilkasliikenteisen kadun varrella eikä peräköysien kiinnittäminen bussipysäkin roskikseen kiinnostanut. Menimme sen sijaan turkkilaisten omistamaan Setur-marinaan satama-altaan eteläreunaan. Marinan johto oli juuri vaihtunut ja palvelu oli erinomaista. Ari lohkaisi hampaansa kai jotain kalamataoliivin kiveä puraistessaan ja nyt vaikutti järkevältä laittaa hammas kuntoon täällä kuin kärsiä vihlomisesta puolitoista kuukautta. Hammaslääkäri löytyi ja se tarkoitti leppoista oleilua Mitilinissä useiden päivien ajan. Oli kiva nähdä Marmariksen jälkeen ensimmäinen suomalainen vene miehistöineen, Kaljuska IV&V -katamaraani, samassa satamassa. He olivat tulleet tänne Tonavan kautta!

Kivettyneitä puita ihmettelemässä

Kivettyneitä puita ihmettelemässä

Mitilinistä käsin kiersimme saarta vuokra-autolla. Kävimme mm. Sigrin lähettyvillä fossiloituneessa “metsässä”, joka on yksi maailman geologisista ihmeistä. Täällä kasvoi muinaisaikoina jättimäisiä punapuita. Osa peittyi tuhkaan 20 miljoonaa vuotta sitten tulivuorenpurkauksissa ja ajanmittaan kasviaines korvautui kivellä. Alueella näkyy useita pystyssäolevia puidenrunkoja ja niiden juurakoita, sekä maassa makaavia pidempiä runkoja. Kivettyneissä rungoissa oli upeat värit ja vuosirenkaat erottuivat selvästi. Viileämmällä ilmalla aluetta olisi voinut kiertää pitempäänkin.

Petrá

Sikamineaksen turhan matala pikkusatama

Sikamineaksen turhan matala pikkusatama

Petra on saaren pohjoispuolella ja sen valitsimme Egeanmeren ylityksemme lähtöpisteeksi. Petraa ennen tsekkasimme kuvankauniin Sikamineaksen pikkuruisen kalastajakylän sataman, mutta Arin nervi loppui kesken syvyysmittarin näyttäessä 1,9m veneenmitan päästä laiturista (Talismanin syväys on 1,85m). Haikein mielin jatkoimme matkaa.

Petrá

Petrán uimaranta

Petrassa huviveneen saa laittaa ison kalastaja- ja rahtilaiturin kylkeen. Iltakävelyllä ollut satamapoliisi tuli vielä puoliltaöin huikkaamaan, että aamulla tulisi suolalaiva seitsemän maissa, joten silloin olisi parasta olla pois tieltä. Kylä on satamasta noin kilometrin päässä. Sinne lapset potkuttelivat potkulaudoilla. Kylä on oikea lomailijan unelma; kaunis ranta ja lukuisia edullisia tavernoja. Pikku juna kulki Petran ja toisen erityisen kauniin kylän Molinasin välillä.

Molinaksen kukkula

Molinaksen kukkula

Lesvoksen vehreyttä

Lesvoksen vehreyttä

 

Petrán laiturilla

Petrán laiturilla

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live