Close

Ayvalikin järvessä, Turkissa

16 Jul Posted by in Kohteet | Comments Off on Ayvalikin järvessä, Turkissa
Ayvalikin järvessä, Turkissa
 

Ayvalik on hyvin suojassa matalassa, lähes sisämerimäisessä lahdessa tai “järvessä”, johon pääsee vain ruopattua kanavaa pitkin. Ennen kaupunkiin menoa Kamlik Köyü lahdessa saimme olla ylhäisessä yksinäisyydessä, jos meduusoja ei lasketa. Hieman melua tuli lahtea kiertävästä liikenteestä. Pito oli hyvä sameassa mutapohjassa. SONY DSCLahden vieressä kohosi “Paholaisen Pöytä”, tasahuippuinen vuori, jonka päällä tarujen mukaan paholaiset pitivät menojaan ja joivat viiniä.

Ayvalikin satamassa loikoili Istanbulililaisten veneilijöiden mökkiporukka. Marina oli siisti ja iso ruokakauppa suoraan laiturin päässä takasi hyvät eväät matkalle. Setur marinan henkilökunta oli hyvin avuliasta, mutta ovathan nämä kalliita erityisesti Kreikkaan verrattuna (Lesvoksen Setur marina 17eur, täällä 40eur).SONY DSC Jos meltemi on jo päällä voi satamassa manööverit olla melko vaikeita, sillä tuuli puhalsi rajoitteitta satamaan.

Kaupungilla sai olla aivan rauhassa. Turisteja ei ahdisteltu basaarimaisilla kujilla – päinvastoin tuntui, että meitä välteltiin. Kylän kaduilla ihmettelimme totaalista hiljaisuutta. Äijät paiskoivat kahviloissa korttia äänettömästi ja naiset istuskelivat portailla sanaakaan sanomatta. Tajusimme lopulta, että  on Ramadanin aika ja silloin on hyvä pidättäytyä myös pahan puhumisesta. Ehkä tässä oli kyse siitä. SONY DSCAyvalik oli taas aivan erilainen kokemus kuin muut näkemämme turkkilaiset kaupungit. Ehkä se johtuu siitä, että Ayvalik ja viereinen Alibey olivat vielä “hiljattain” kreikkalaisia kaupunkeja – Turkin valtiota perustaessa suoritettiin asukkaiden vaihto – alkuperäiset asukkaat siirrettiin Kreikkan ja tilalle saatiin aiemmin Kreikassa ja Makedoniassa asuneita turkkilaisia.

SONY DSCKirjauduimme täällä ulos Turkista. Marinasta sai agentuurin kautta paperityöt 60 euron maksua vastaan. Muilta veneilijöiltä olimme kuulleet, että hinnat vaihtelevat paljon satamasta riippuen esim. Cesmessä vain 40 liiraa, Kusadasissa sama kuin täällä Ayvalikissa.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live