Close

Matka vasta alussa

04 Jul Posted by in Merielämää | 2 comments
Matka vasta alussa
 

Nyt kun matkaa on tehty vajaa kuukausi, päällimmäisenä on fiilis, että matka on vasta ihan alussa ja paljon on oppimista vielä. 800 mailia takana, ja silti tuntuu kuin ei oltaisi vielä päästy edes kunnolla purjehtimaan, vaikka moottorointiakaan ei ole paljon joutunut tekemään. Vaikea kuvitella miten aiemmat kuukauden mittaiset purjehdukset ovat riittäneet minkäänlaisen rentousasteen saavuttamiseen :). Aikaa ei tunnu jäävän mitenkään erityisen paljon esimerkiksi lukemiseen ja muuhun rentoiluun vaan hommia näyttää riittävän veneen kunnossapidossa ja ihan arkisen elämän pyörittämisessä lasten kanssa. Kaupungeissa tehdään paljon perus turistijuttuja. Neljä päivää on tuntunut maksimi ajalta per satama – viimeistään neljäntenä päivänä tulee fiilis, että matkan on taas edettävä.

Minimalismi kunniaan

Tavaraa tuli sittenkin liikaa mukaan. Asiaa on helpottanut se, että kaikella alkaa olla veneessä luonteva paikkansa. Yksi parhaista seurauksista tämän kaltaisessa elämänmuutoksessa on decluttering – kaikesta ylimääräisestä eroon pääsyssä. Kun pakkaa koko kodin Ikean pahvilaatikoihin ja miettii jokaisen tavaran kohdalla, tulenko ihan välttämättä tarvitsemaan tätä kahden vuoden kuluttua tai veneellä useammin kuin pari kertaa – suhde tavaraan selkiintyy kummasti. Liika tavara ahdistaa ja vie huomiota olennaiselta. Lisää aiheesta voi lukea vaikkapa Leo Batauban blogista zenhabits.net.

Tiskausta ja pyykkäystä – arkea vähän vaikeammin

Ei olekaan tullut tiskattua näin paljon käsin koskaan. Varsinkin, jos kyydissä on perheen lisäksi vieraita, tiskivuori on joka aterian jälkeen hieman liian iso tiskialtaan ja laskutilan kapasiteetille. Pyykit ovat tähän asti hoituneet jotenkin huomaamatta. Aina kun satamassa on ollut hyvä pesutupa, sitä on käytetty ja kuivausrummussa kaappikuivaksi kuivatut pyykit on siirtyneet veneeseen vaikka suihkureissun yhteydessä. Tässäkin on huomannut, että vaatteita tuli otettua liikaa mukaan – eihän meidän likapyykeille omistettu lokerokaan vedä kovin paljon likaisia vaatteita. Maissa kotitöitä on pyritty pitämään ikävinä velvollisuuksina ja niitä on tietysti helpotettu kaikilla mahdollisilla apuvälineillä ja viikkosiivouksen ostolla. Nyt kotityöt ovat iso osa elämää ja pitänee olla välittämättä siitä miten kauan missäkin askareessa menee – aikaahan pitäisi tässä elämäntyylissä siihen löytyä ;).

Budjetin pitävyys

Budjetti ei ole täysin pitänyt. Ruokakauppalaskut ovat olleet oletettua isommat Pohjoismaissa, mutta siihen alkoi jo näkyä helpotusta saavuttuamme Saksaan. Tässä taustalla voi vaikuttaa euron arvostus – onnekkaasti kaikissa euromaissa yhden euron arvo on edelleen tasan yksi euro, muissa maissa ei rantautuessaan tiedä mikä kurssi on…Ravintolakustannus taas on suhteessa pysynyt oletetussa, vaikka emme ole kovin paljon ravintolasyömistä edes vältelleet. Samoin satamamaksut ovat ennakkolaskelmien mukaisia. Veneen tekniikka aiheuttaa yllättäviä menoeriä, joihin ei pysty varautumaan – viimeksi Kielissä pultin katkeaminen kahtia maksoi 400 euroa. Vaikka meilläkin on mukana jo suhteellisen eksoottisia työkaluja, saamme tehtyä itse vain niin paljon – aina tulee raja tiloissa, osaamisessa, välineissä tai sitten vaan uusien osien löytämisen vaikeudessa. Mukavaa kuitenkin, että kiinteitä kuluja on niin vähän. On alkanut mietityttää kuinka paljon rahaa täytyy generoida pelkästään työssäkäyvän lapsiperheellisen elämäntyylin ylläpitämiseen maissa.

Oppia kantapään kautta

Etuhytin tuuletusventtiilin unohtuminen auki Ruotsi-Tanksa välille aiheutti ikävän yllätyksen. Aaltojen huuhdellessa kantta pienesti raollaan ollut venttiili oli päästänyt muutaman litran vettä valumaan sisään sillä seurauksella, että patjat, peitot ja petivaatteet olivat litimärkiä. Onneksi tämän huomatessamme lähestyimme aurinkoista Kööpenhaminaa ja saimme kuivattua patjat kuumassa auringonpaisteessa. Lakanat päätyivät jo samana iltana vierasvenesataman pyykkikoneeseen. Tuskin enää tämän jälkeen unohtuu venttiilit auki… Erilaiset check-listat alkavatkin tulla jo selkäytimestä ennen merelle lähtöä.

Yöllisillä vahtivuoroilla on aikaa miettiä tämän matkan tarkoitusta ja elämää yleensä. Tosin olemme huomanneet, että silloin päällimmäisenä on kuitenkin syvä läsnäolo tässä hetkessä, eivätkä ajatukset edes mene pitkälle tulevaan tai menneeseen.

 • Twitter
 • Facebook
 • E-Mail
 • LinkedIn
 • Windows Live
 1. Hannu07-06-12

  Tervehdys hyvät purjehtijat!
  Olette päässeet hienosti liikkeelle, onnittelut siitä! Kyllä ne vastatuuletkin jossain vaiheessa loppuu. Juonikkaita tuulia!
  t. Hannu
  Sy Navigateur

 2. sytalisman07-10-12

  Moi Hannu,
  Kiitos ja kaunista kesää sinne Suomeenkin!

  t. Hanna ja Ari