Close

Hämmentävä Figueira da Foz, Portugali

19 Sep Posted by in Kohteet | Comments Off on Hämmentävä Figueira da Foz, Portugali
Hämmentävä Figueira da Foz, Portugali
 

Figueira da Foz oli ehkä hämmentävin kohteemme tähän asti. Tosin koskaan ei tiedä, kuinka paljon omat sen hetkiset fiilikset värittävät paikan tunnelmaa. Saavuttuamme paikalle olimme pitkästä purjehduksesta väsyneitä ja hektinen kaupunkilomailu Portossa oli vaatinut veronsa. Vaihtoehtoja ei sitten kuitenkaan ole Portugalin rannalla liikaa.

Hotellit hallitsivat Figueira da Fozin rantaaHeti saavuttuamme satamaan veneen nappasi outo poikittaisvirtaus. Vuoroveden ja joen virtauksen yhteispeli aiheuttaa sataman sisälle voimakkaita virtauksia, joita on hyvin vaikea ennakoida. Näimme kuinka Leixoesista kanssamme yhtä matkaa tullut tanskalaisvene laituria lähestyessään kääntyi yllättäen lähes täysin poikittain toisten veneiden peräpeilejä vasten, mutta emme silti osanneet varautua omassa rantautumisessamme tuollaiseen. Veneemme kylki nojasi kohta tukevasti satamapoliisiveneen isoa, turvallista kylkeä vasten. Suuremmilta vahingoilta vältyttiin, mutta yksi mantookitolppa vääntyi hieman sisään. Satamaan tulee myös aaltoa mahdollisesti ohi ajavista laivoista. Vieraslaituri on sataman suuaukolta katsottuna ensimmäinen merelle päin ja syvyyttä on riittävästi. Kaupungin aallonmurtajaa on hiljattain pidennetty ja jokisuiston hiekkavallia ruopattu.

Kaupungin rannassa on valtavan iso hiekkaranta, jota reunustaa hotellien rivistö. Kaupungin keskustaa ei ole helppo hahmottaa. Keskellä seisoo iso musta kasinorakennus, joka näyttää oudolta linnulta kaakeleilla päällystettyjen talojen seassa. Kaupungin kehuttua katettua markkinapaikkaa ei meinannut löytyä millään. Kun se vihdoin löytyi paikalla oli iso rakennustyömaa. Vasta vähän myöhemmin löysimme siirretyn markkinapaikan rannasta. Seuraavana aamuna kävin lasten kanssa ostamassa kärryllisen tuoretta kalaa, kasviksia ja hedelmiä. Mukaan tarttui myös jokunen raakamakkara, vaikka

Kaakeleiden päällystämät talot ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus

kieltämättä kasvis-kala ruokavalio on paljon houkuttelevampi vaihtoehto kun on nähnyt kaikki ne eläinten ruhojen osat ja paikallisen lihankäsittelytavan tiskin takana. Markkinapaikka oli täynnä mummoja ja tuntuikin, että Portugalin täytyy olla mummorikkain maa Euroopassa. Blondit lapsemme saivat silityksistä ja kutituksista tarpeekseen. Markkinoiden takia alueen ruokakaupat olivat erittäin pieniä tai hyvin kaukana satamasta. Turismin vuoksi hintataso oli täällä huomattavasti kalliimpi kuin edellisissä kohteissa.

Hektinen aamu markkinoilla

Satamassa oli hyvät suihkut ja kiva baari /ravintola, jossa hyvä WLAN yhteys. Satamahenkilökunta puhui hyvää englantia ja keskustelimmekin pitkät tovit satamamestarin kanssa Portugalin kurjasta taloustilanteesta, sen taustoista ja kulttuurin asettamista (näennäisistä?) rajoitteista kansalaisten hyvinvoinnille.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live