Close

Rauhallinen ja rauhoittava Porto Santo

15 Oct Posted by in Kohteet | Comments Off on Rauhallinen ja rauhoittava Porto Santo
Rauhallinen ja rauhoittava Porto Santo
 

Porto Santo on Portugalille kuuluvan Madeiran saariryhmän toiseksi suurin saari. Pitkän merimatkan jälkeen puoli kahdelta yöllä sinne oli mahtavaa saapua. Satamaa oli helppo lähestyä pimeässäkin. Yritimme laittaa veneen kylkikiinnitykseen Reception-laituriin, mutta mikä lie virtaus esti sen hankkeen väsyneeltä miehistöltä, ja otimme parin lähestymisyrityksen jälkeen vapaan paikan normilaiturista, jossa näytti olevan kokoisiamme veneitä, ja siellä saimme sen myös pitää. Satamaan tuli ajoittain ikävää aaltoa sisään. Aallonmurtajan suojassa on myös poijupaikkoja, jotka ovat järkevä vaihtoehto kun ankkurointi viereisen hiekkarannan edustalla on muutettu maksulliseksi. Yhdelle veneelle kävi poijussa huonosti ja vain nopeat, neuvokkaat naapurit pelastivat tilanteen kun vene ajautui karille miehistön ollessa maissa. Kuulemamme mukaan vika ei kuitenkaan ollut poijussa vaan veneen huolimattomassa kiinnityksessä. Mahtoi kundeilla olla jännä paluu veneelle, joka oli nyt siirretty toiselle puolelle satamaa. Naapurit olivat hypänneet kumiveneisiin, kiinnittäneet köydet karkulaiseen juuri sen iskeytyessä kiville ja lopulta käynnistäneet moottorin ja huristelleet veneen turvaan.

Satama täynnä näin ARCn alla. Tämäkin satama antoi ARC osallistujille 50% alennuksen satamamaksuista.

Satamassa oli ok suihkut ja netti satamakonttorilla, mutta eipä juuri muita palveluita.  Rannan ravintolakin oli suljettu. Paikallisen GNR poliisin toimistoon veneen paperit piti viedä erikseen satamakonttorin lisäksi. Kylälle oli matkaa puolitoista kilometriä kaunista rantatietä. Porto Santon upea 9km hiekkaranta alkaa satamasta ja jatkuu ohi keskustan. Lapset luonnollisesti tykkäsivät rannasta ja aamulenkki siellä paljain jaloin toi uutta maustetta treeneihin. Kiersimme edullisella paikallis/turistibussilla koko tuliperäisen saaren tieverkoston. Saari oli todella rauhallinen eikä massaturismista ollut tietoakaan. Jotenkin fiilis saarella pysyi erityisen rentona.

Porto Santolla on Madeiran ainoa oikea hiekkaranta.

Porto Santolla on Madeiran ainoa oikea hiekkaranta.

Tässä satamassa tapasimme paljon mielenkiintoisia kanssaveneilijöitä. Nyt oli paikalla edellisiä satamia enemmän nuoria ihmisiä ja lapsiperheitä. Myös pari muuta suomalaisvenettä, Va Bene ja Meriida, olivat samassa laiturissa. Vanhoista tutuista paikalla oli norjalainen 76-jalkainen Free Spirit, jonka kapteeni tuntui oppineen maailmasta sen olennaisen, koska asenne on sen verran kohdallaan. Huomasimme, kuinka eri syistä Porto Santoon on saavuttu. On ne maailmanympäripurjehtijat, jotka ehkä osallistuvat ARC:hen, Atlantic circlen ARCt ja non-ARCt, sekä sitten me ja muutamat muut, jotka jäämme pyörimään talveksi Kanarian suunnalle. Tunnelma oli satamassa erittäin kaverillinen ilman, että olisi ollut mitään väliä sillä, millä kalustolla kukakin oli liikkeellä.

Seinän töhrijöitä liikkeellä 😉 (no oli siellä aallonmurtajalla muutama muukin kuva)

Oleskelun Porto Santolla päätti upeasti brittiveneilijäperheen järjestämä beach party. He kantoivat rantaan grillin, kutsuivat muut mukaan ja jokainen toi omat eväät. Saksalaisesta luoteisväylälle suuntaavasta teräsveneestä löytyi lastenammeellinen jäitä viilentämään juomia. Grillattiin, juteltiin ja lapset leikkivät rannassa aina pimeän tuloon asti.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live