Close

Sivumyötäisellä Madeiralle (30.9 – 4.10.2012)

17 Oct Posted by in Matkanteko | Comments Off on Sivumyötäisellä Madeiralle (30.9 – 4.10.2012)
Sivumyötäisellä Madeiralle (30.9 – 4.10.2012)
 

Kanarialle voidaan purjehtia lännestä tultaessa periaatteessa kolmea reittiä: Madeiran kautta, suoraan Kanarialle ja Marokon rantaa pitkin. Me halusimme nimenomaan nähdä Madeiran, joten jäljelle jäi lähtöpaikan ja ajankohdan valitseminen. Tuloksena oli loisteliasta purjehdusta, joka ei välttämättä välittynyt Hannan aiemmasta matkakuvauksesta

Legit:

Lissabon – Porto Santo: 497 mpk (30.9.2012 – 4.10.2012)
Porto Santo – Madeira Quinta do Lorde: 30 mpk (9.10.2012)

On mahtavaa nähdä kohdesaaren ilmestyvän horisonttiin monen merelläolopäivän jälkeen

Alun perin tarkoituksenamme oli lähteä tälle legille Algarven Lagosista, mutta olimme jo hiukan kyllästyneet rannikkopurjehdukseen ja tuulikulma näytti oikeastaan paremmalta, kun valitsee lähtöpaikaksi Lissabonin. Myös mahdollisuus hyödyntää merivirtoja on parempi, mitä pohjoisemman lähtösataman valitsee. Matkan pituusero Lissabon vs. Lagos ei ole kovin suuri.

Pohjois-Atlantin sääkartta pian Lissaboniin saapumisemme jälkeen 21.9.2012, hurrikaania kuvaa sakarallinen ympyrä

Madeira sijaitsee kuitenkin useita satoja maileja mantereelta avomerelle päin, joten välille kannattaa valita hyvä sääikkuna. Meidän tapauksessamme tilannetta hankaloitti hurrikaani Nadine, joka ei millään ottanut kuollakseen, vaan piiskasi osin Madeiraa lähes sen jälkeen kun saavuimme Lissaboniin. Samanaikaisesti Azoreiden korkea oli työnnetty kauas Pohjois-Atlantille.

Lähes kahden viikon ajan Nadine kääntyili milloin minnekin, pysyen pääosin Azoreiden länsipuolella, mutta liikkuen milloin länteen, milloin itään, milloin pohjoiseen, milloin etelään. Itselle tuli ainakin selväksi että trooppiset syklonit ja näiden ikääntyneemmät versiot, post tropical syklonit, liikkuvat hyvin vapaasti valtamerellä, totellen vain suihkuvirtauksia ja korkeapaineita. Lähtöämme esti Nadinen lisäksi Portugalin rannikkoa kiusannut itsenäinen matalapaine, mutta kun tämä väistyi, loistava sääikkuna avautui.

Nadine ei ollut vieläkään ollut menettänyt tehoaan, mutta Azoreiden korkea oli vihdoin muodostunut oikealle paikalleen ja tämä blokkasi hurrikaania ihan riittävästi. Lähdimme sunnuntaina liikkeelle noin 3 metrin aallokkoon, joka oli jäljellä rannikkomatalasta, mutta tämä ei haitannut, koska kaikki merkit viittasivat aallokon madaltuvan matkan edetessä.

Pohjois-Atlantin sääkartta lähtöpäivänä 30.9.2012, Azoreiden korkea vihdoin paikallaan

Ja näin kävikin. Tuloksena oli ehkäpä parasta purjehdusta ikään ja vene yllätti todella positiivisesti, rungon käytös myötäaallokossa oli loisteliasta, vaikka vene oli raskaasti lastattu ja vieläpä molemmista päistään. Parhaimmillaan tuntui, kun vene olisi ollut suuri kelkka liukumassa jatkuvaa alamäkeä ja täyden kuun valossa valkoisena loistava keula-aalto ollut sivuille lentävää lunta! Käytimme 497 mailin matkaan 87 tuntia 20 minuuttia saavuttaen 5,7 solmun keskinopeuden. Konetta käytimme vasta viimeiset 7 tuntia propulsiovoiman tuottamiseen. Ensimmäisen 24 tunnin aikana taakse jäi 144 mailia 6 solmun keskinopeudella ja emmekä yrittäneet revitellä, koska meillä vahtivuoroa vetää päivin ja öin vain yksi ihminen. Samanaikaisesti Lissabonista lähtenyt samankokoinen tuttavaveneemme käytti matkaan 12 tuntia enemmän. Toisaalta X-412, joka lähti noin tunti ennen meitä, selvitti välin 12 tuntia meitä nopeammin. Tuulen nopeus pysyi pääosin alle 8 metrissä, muutaman pilven nostaessa tuulen hetkittäin 11 metrin hujakoille. Hetkittäin tuulta ei ollut lainkaan, mutta nämä hetket jäivät lähinnä vain muutaman minuutin pituisiksi.

Sääkartta saavuttuamme 4.10.2012 Porto Santolle, huomaa Azoreiden korkean taas hävinneen, jonka jälkeen matala pääsi kääntämään tuulen

Valtameripurjehdus voi olla hauskaa, jos valitsee sääikkunan oikein! Tuuli todellakin loppui lähes kokonaan saavuttuamme Porto Santon tuntumaan ja kääntyi tämän jälkeen vastaiseksi. Seuraavana päivänä saapuneet valittivat moottoroimista ja sitä seuraavana päivänä saapuneet olivat taasen taistelleet vastatuulen kanssa. Kaksi päivää ennen meitä lähteneet kertoivat joutuneensa purjehtimaan myrskyfokalla 8 boforin tuulessa ja massiivisessa aallokossa, koska olivat luottaneet GRIB-tiedostojen liian alhaisiin tuuliennusteisiin.

Myöhemmin moottoroimme lähes tuulettomassa ilmassa Porto Santolta Madeiran pääsaarelle.

Tämä löytyi potkuristamme

Tämäkään matka ei sujunut aivan haavereitta, lähtiessämme liikkeelle vene tuntui voimattomalta ja melkein heti kävi ilmeiseksi, että vauhdistamme puuttui ainakin pari solmua. Ensin luulin että taittolapapotkuri ei vain avautunut, mutta kun siirtelin vaihdetta edestakaisin ja mikään ei auttanut, ankkuroimme Porto Santon hiekkarannan edustalle ja sukelsin katsomaan potkuria. Paksu köydenpätkähän sieltä löytyi, joka oli estänyt potkuria avautumasta kokonaan.

Tätä kirjoittaessa suunnittelemme Kanarialle lähtöä, mutta tuttu kuvio viivästyttää lähtöä, entinen Rafael-pyörremyrsky nostaa aallokkoa, joka yhdistettynä ensin vähenevään ja sitten vastaiseksi kääntyvään tuuleen, lupaa ikävää reissua niille, jotka merelle suuntaavat.

Kirjoitushetken aaltoennusteessa näkyy vanhan hurrikaanin voima – keskustan keskiaallonkorkeus on 11 metriä, jolloin suurimmat aallot voivat näin ollen saavuttaa 22 metrin korkeuden.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live