Close

Agadir, Marokko

10 Apr Posted by in Kohteet | Comments Off on Agadir, Marokko
Agadir, Marokko
 

Jo mereltä käsin Agadir näytti ja tuoksui Afrikalta. Saapuessamme lukuisat kalastaja-alukset olivat palaamassa satamaan. Aluksien vuosihuollot näyttivät venähtäneen vuosikymmenhuolloiksi ja imelä kalanhajunsekainen tuoksu tulvahti nenään.

Satama ja Kasbah-kukkula

Satama ja Kasbah-kukkula

Olimme parin yön vähäisten unien ja lievän, Isla Graciosalta hankitun vatsataudin jäljiltä hieman “shaken” eikä olotilaan ollut heti tulossa parannusta. Hanna osoitti hienoa merimiestaitoa heittämällä köysinipun molemmat päät satamapojalle ja pian rantautumisen jälkeen veneeseen kapusi pari herrasmiestä kovistelemaan tai pikemminkin täyttelemään papereitaan kuulakärkikynät sauhuten. Tulli ja poliisi ovat asialleen omistautuneita, passit ja veneen paperitkin veivät. Satama on kaunis, jos ei huomioi yksittäisiä ohilipuvia autonrenkaita ja rotanraatoja. Siitä on hyvät näkymät Kasbah-kukkulalle, jonka kyljessä lukee arabiaksi: Allah, Alwatan, Almalik eli Allah, isänmaa, kuningas. Ne ovat muuten myös Marokon kansallislaulun kolme viimeistä sanaa. Kaius tosin uskoo siinä lukevan ” Hyvää syntymäpäivää Kaius”. Kaius täytti täällä 4v ja sisko vähän kiusasi…

Agadirin hiekkarantaa. Pari viikkoa myöhemmin ranta olikin jo tupaten täynnä. Mikä lie kausi alkanut

Agadirin hiekkarantaa. Pari viikkoa myöhemmin ranta olikin jo tupaten täynnä. Mikä lie kausi alkanut.

Satama on melko suojaisa. Tosin öinä, joina aallokko oli merellä neljä-viisimetristä, köydet joutivat koville ja oli vaikea nukkua. Palvelut olivat vähän niin ja näin. Suihkut kyllä löytyivät, mutta joku ryökäle oli vienyt niistä kaikista letkut. Kuumaa vettä kyllä sai, metrin korkeudelta seinästä… Jätän myös mainitsematta minkä kokoisia torakoita siellä näkyi. Tämä on suuressa epäsuhdassa ympäristö ylellisen ulkonäön kanssa. Marinan hotellin viihtyisälle uima-altaalle pääsi maksua vastaan uimaan.

1533Jotenkin on vaikea heittäytyä täysimääräiseksi turistiksi piukkoihin shortseihin ja nirunarutoppeihin kun seitsemän kahdeksasta vastaantulijasta on puettu päästä varpaisiin peittäviin kaapuihin tai muuten vaan peittävästi. Onneksi oli sen verran viileää, etteivät pitkät housut olleet liikaa. Taisimme kotiutua todella hyvin Kanarialle, kun nyt kaikki tuntuu niin mahdottoman eksoottiselta. Agadirissa parasta oli kulttuurin ihmettely ja mahtava kävelybulevardi pitkän, kauniisti kaartuvan hiekkarannan vieressä. Kiersimme kaupunkia pikku turistijunalla lasten riemuksi, mutta sekin lähinnä kierteli laajoja turistialueita. Oli hauska huomata, miten turistitavarat ovat edelleen kaupoissa tismalleen samanmallisia kuin 80-luvun lopulla – samat teekannut, rahit ja Tagine-padat löytyvät Hannan lapsuudenkodista kuin nyt kauppojen hyllyiltä.

Satama uima-altaalta kuvattuna.

Satama uima-altaalta kuvattuna.

Odotimme kovasti paikallisessa Carrefourissa käyntiä. Totesimme, että sieltä sai comfort foodia suolaiseen hintaan. Marjane- supermarket löytyy kaupungin laidalta, jossa on enemmän länsimainen fiilis. Paikalliset tietysti suosivat toreja hankinnoissaan, sillä sieltä löytyy edullisesti kaikki ja vielä vähän enemmän. Punaiset petit taxit ottivat kyytiin maksimissaan kolme henkilöä kerrallaan, eikä meidän pikkuisia hyväksytty ihmisenpuolikkaiksi, joten saimme ottaa aina kaksi taksia kerrallaan (tai laittaa Ari kävelemään ;). Ruoka on halpaa, jos ei päätä syödä gourmeeta tai tuontitavaraa. Tuore patonki maksaa 1,5 dirhamia, hyvän lounaan siistissä ravintolassa saa perheelle noin 200 dirhamilla, eli parilla kympillä. Tajinet olivat poikkeuksetta maukkaita ruokia. Kaasupullon vaihto oli vaivaiset 12 dirhamia, eli reilu euro ja satamamaksu 90/eur viikko. Muitakin palveluja tuli testattua kun Kaiusta pisti paikallinen öttiäinen silmäluomeen. Kaius reagoi voimakkaasti hyönteistenpistoihin ja niin tälläkin kertaa. Veimme pojan silmä pahasti turvoksissa apteekkiin näytille ja pyysimme allergialääkettä, jotain Zyrtecin tapaista. Saimme sitä, mutta apteekkari tuntui luottavan paljon enemmän homeopatiaan. Rohkeasti kokeilimme ja hyvin auttoi.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live