Close

Historian kerrostama Cartagena

12 May Posted by in Kohteet | 2 comments
Historian kerrostama Cartagena
 

Cartagena oli etukäteen valittu Espanjan Välimeren rannikon pääkohteeksemme, eikä se pettänyt odotuksia. Historiallista nähtävää oli paljon ja kaupungin marmorilla peitetyillä kävelykaduilla oli hauska tepastella ja ihmetellä kauppojen ikkunoita ja elämänmenoa. Kaupungin venesatama on suojainen ja kohtuuhintainen ja tästä syystä suosittu talvehtimispaikka eri maalaisten veneilijöiden keskuudessa. Koko kaupunkitunnelmaa leimasi elävyys, jota päivittäin vaihtuvat risteilijätkin korostivat. Kaupunki oli hyvä kohde viisihenkiselle miehistöllemme, johon myös Arin äiti Tuula oli liittynyt.

Kaupunkimaisemaa, etualalla roomalaisteatterin rauniot

Etualalla roomalaisteatterin rauniot

Murcian hallintoalue, johon Cartagenakin kuuluu, saa Espanjan turismista pienimmän osan. Ehkäpä tästä syystä kaupunki näyttää määrätietoisesti kaivavan kerrostalojen alta esiin uusia roomalaisraunioita turistien ihmeteltäviksi. Aivan kaupungin keskustassa on esiin kaivettu mm. suuri puoliympyrän muotoinen Rooman ajan teatterirakennus. Kaupunkielämän kerroksellisuus on täällä todella korostunutta.

P1030958

Kaupunkikuvaa virkistää laaja joukko patsaita

Tyylikäs meriarkeologian museo sijaitsee huvivenesataman edessä

Tyylikäs meriarkeologian museo sijaitsee huvivenesataman edessä

Cartagena on yksi Costa Blancan harvoja luonnonsatamia. Syvää ja leveää lahtea ympäröi ryhmä linnoitettuja kukkuloita ja paikkaa katsellessa on helppo nähdä, miksi kaupunki on ollut asuttuna jo usean vuosituhannen ajan. Hannibalin veli, Hasdrubal perusti Qart-Hadash –nimisenä kaupungin kartagolaisen imperiumin läntiseksi pääkaupungiksi ja juuri täältä Hannibal, vuonna 218 eaa, lähti 40 norsun ja sadan tuhannen miehen kanssa kaatamaan Roomaa, tehtävässään lähes onnistuen. Vaikka tarinan mukaan armeijasta Italian niemimaalle selvisi vain 26 000 miestä ja 1 norsu, Hannibal päihitti roomalaiset ensin Trebiassa ja puolustajien pääjoukon Etruriassa. Vielä tämän jälkeen Cannaen taistelussa Rooma kärsi Hannibalia vastaan historiansa pahimman tappion, menettäen ainakin 8 legioonaa.

Hannibal vietti Italiassa useita vuosia, uskaltamatta kuitenkaan ryhtyä itse Rooman kaupungin piiritykseen. Samanaikaisesti roomalaiset häärivät aktiivisesti hänen selkänsä takana Espanjassa ja vuonna 209 eaa kenraali Publius Cornelius Scipio valloitti Cartagenan (silloinen Cartago Nova), jolloin kartagolaiset menettivät alueen tärkeimmän kaupunkinsa. Scipiosta muodostui muutoinkin kartagolaisille varsinainen päänvaiva ja myöhemmin hän päihitti vihollisensa lopullisesti Afrikassa ja ansaitsi kuuluisan lisänimensä Africanus.

Cartagenan tarina on muiltakin vaiheiltaan värikäs ja kaupunki oli mm. Espanjan valtion ensimmäinen pääkaupunki sekä tärkeä kauppapaikka arabialaisessa Al-Andalusissa. Heikoimmillaan kaupungissa asui vain 500 ihmistä, mutta näistä ajoista kaupunki on noussut hyvin jaloilleen ja nykyään se on kaikin puolin miellyttävä pysähtymispaikka, tykkää sitten historiasta tahi ei. Suurin heikkous paikassa tuntui olevan suurempien ruokakauppojen kaukaisuus satamasta.

Pitkä historia ei vähentänyt kaupungin elävyyttä

Kävelykadut täyttyivät niin paikallisista kuin turisteistakin

 

Kaupungin muuria

Kaupungin muuria

Satama rantabulevardilta käsin

Satama rantabulevardilta käsin

Costa Blancalle harvinainen luonnonlahti

Costa Blancalle harvinainen luonnonlahti

 • Twitter
 • Facebook
 • E-Mail
 • LinkedIn
 • Windows Live
 1. Hannu Laurila05-13-13

  Tervehdys purjehtijat!
  Taas rupeaa olemaan tuttuja paikkoja. Eipä tullut kaikkien kaupunkien historiaan tutustuttua kovinkaan hyvin. Mukava saada tietoihin päivityksiä näin jälkeenpäin, esim Cartagenasta. Me kävimme siellä paluumatkalla, baleaareilta tullessamme. Menomatkalla käytiin Mar Menorissa joka oli varsin erikoinen paikka. Siellä oli “muovikassin kokoisia” meduusoita joita pitää hieman uidessa varoa. Kausi on hoskilla lähtenyt tukevasti käyntiin. Pari kertaa on jo Tallinassa käyty kun on näitä pidempiä “purjehdusviikonloppuja” ollut tarjolla. Oikein juonikkaita tuulia teille!
  PS. jos palmalle menette, niin söller on must kohde! Ensin 3 km vanhalla puuratikalla satamasta kaupunkiin ja sieltä menee puujuna (samaa sarjaa ratikan kanssa) Palman kaupunkiin. No nämä ehkä jo tiesittekin…

 2. sytalisman05-14-13

  Moi Hannu!
  Jätimme tuon Mar Menorin väliin kun oli “kiire” Alicanteen. Kiitos Söller vinkistä, pohdimmekin mitä kautta kiertäisimme Mallorcan! Hienosti kuulostaa lähteneen kausi käyntiin siellä Suomessa.
  Mahtavaa purjehduskautta toivotellen,
  Hanna ja Ari