Close

Mallorca: Cala Marmacen, Palma & Cala Mitjana

26 May Posted by in Kohteet | Comments Off on Mallorca: Cala Marmacen, Palma & Cala Mitjana
Mallorca: Cala Marmacen, Palma & Cala Mitjana
 

Mallorca yllätti. Hienot luonnonlahdet ja Palman sivistynyt kaupunki saivat toipumaan Espanjan “travel fatiguesta”, olimmehan tällä matkalla käyttäneet jo suhteettomat paljon aikaa tässä “tapaksien ja copaksien” luvatussa maassa. Paljon jäi paluumatkallekin ihmeteltävää.

Cala Marmassen hetkeä ennen aallon kääntymistä.

Cala Marmacen hetkeä ennen aallon kääntymistä.

Cala Marmacen, Puerto de Andratxin vierässä, on uskomattoman hieno, pieni lahti Mallorcan luoteiskulmalla. Kapean suuaukon jälkeen aukeaa pyöreä lahti, jota korkeat vuorenrinteet reunustavat. Niillä vuorenrinteillä kesämökit nettisivun mukaan näyttäisivät maksavan siinä vajaa 10miljoonaa euroa. Lahteen ei mahdu kuin yksi purjevene tai pari pienempää moottorivenettä kerrallaan. Olimme onnekkaita kun paikalle ei ollut vielä ketään, lukuisia tummia, pitkäsiimaisia meduusoja lukuun ottamatta.

Superyachteja Palmassa riittää.

Superyachteja Palmassa riittää.

Lahti suojasi varsin hyvin Ibiza-Mallorca välillä vallinneelta pohjoisaallolta ja -tuulelta, joten jäimme lahteen hyvillä mielin grillailemaan. Illan aikana kuitenkin aalto kasvoi ja tuntui poukkoilevan lahden seinämistä omituisesti. Kahdeltatoista yöllä Arin sietokyky loppui kun vene pysyi sinnikkäästi kylki aaltoa vasten ja maston tekemä heiluriliike sen kuin kasvoi. Lahti oli niin pieni, ettei ankkurilla ollut varaa “drägätä” ilman että olisimme pian päätyneet rannalle. Nostimme ankkurin ja suuntasimme yöhön. Heti lahden suuaukolla selvisi mitä oli tapahtunut. Aalto oli kasvanut reippaasti ja kääntynyt täysin sääennusteista ja aiemmista havainnoista poiketen lounaasta tulevaksi, kevyt tuuli oli kuitenkin edelleen pohjoisesta. Aallon täytyi olla jonkun kaukaisemman sääsysteemin aikaansaamaa. Päädyimme toteamaan, että lahti suojasi olosuhteisiin nähden hyvin myös tämän suuntaiselta aallokolta. Ari teki yöksi ennustetun kovahkon pohjoistuulen varalta suunnitelman ajaa siltä suojaan etelään Palma de Mallorcalle, vaikka alkuperäinen suunnitelma oli seuraavana päivänä edetä Sólleriin pohjoiseen. Lounaiselta aallolta tämä pläni ei suojannut, mutta ainakin perillä odotti laituri. Ajoimme mahtavassa kuutamossa Palmaan.

P1040363

Palma 10:llä huvivenesatamallaan on Välimeren veneilyn keskus

Aamuyöllä saapuessamme Palma de Mallorcan Real Club Nauticoon vastassa oli valtava satama täynnä superyachteja ja odotuspontooni, johon kiinnityimme. Vaikka kello oli neljä aamulla, paikalla tuli juuri silmät ummistettuamme dockmaster, joka keräsi 50euroa pantiksi, että olimme tosiaankin tulossa marinan asiakkaaksi. Satamamaksut ovat vielä näin toukokuussa siedettävät (~40eur/yö sisältäen vedet ja sähköt) vaikka nousevatkin huimiin lukemiin huippusesongiksi. Satama sijaitsee rantakatu Paseo Maritimolla ja vanha kaupunki on aivan lähellä. Parempaa sijaintia satamalle saa hakea näin isossa kaupungissa. Täällä voisin kuvitella joskus talvehtivani veneellä kauniin merenrantakadun, upeiden puistojen ja hyvien palvelujen äärellä. Satama on suojainen, mutta yllättävän tuulinen.

Palma on täynnä viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita.

Palma on täynnä viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita.

Hyppäsimme taas Hop-on Hop-off bussiin, että saimme nähtyä kaupunkia vähän laajemmallakin säteellä huolimatta vain parin päivän oleskelusta tässä kohteessa. On mielenkiintoista havainnoida eri saarten fiilistä – täällä on selkeästi Ibizaa kiireisempi tunnelma ja ihmiset käyttäytyvät sen mukaisesti. Ero on sama kuin rennolla Gomeralla ja tiukkapipoisemmalla La Palmalla Kanarialla.

Palman maailmankuulu Le Seun katedraali on tyylipuhdas goottilaisen tyylin edustaja

Palman maailmankuulu Le Seun katedraali on tyylipuhdas goottilaisen tyylin edustaja

Järisyttävän hienon, vauhdikkaan, mutta tasaisen 40 mailin myötätuulipurjehduksen Palmasta itään kruunasi kaunein näkemäni ankkurilahti. Cala Mitjanassa noin kymmenmetriset kalliot suojaavat pitkänomaista, valkohiekkaista lahtea molemmilta puolilta. Päässä on pieni julkinen hiekkaranta, mutta molemmat kalliot on viilattu kynsiviilalla täydellisiksi kahden epäilemättä hyvin toimeentulevan mökinomistajan toimesta.

Palma

Palman keskustaa

Onneksi Mallorca ei ole antanut yksityisten ostaa näitä käsittämättömän upeita lahtia omakseen vaan veneilijätkin saavat niistä nauttia. Sillä aikaa kun valmistelin grilliherkkuja Ari vei lapset kumiveneellä hiekkarannalle nauttimaan lämpimästä ilta-auringosta. Uimaan eivät uskaltaneet vaikka vesi oli kuitenkin jo 18 asteista…

Kesämökki Cala Mitjanassa.

Kesämökki Cala Mitjanassa.

Kuin uima-altaassa veneilisi. (Cala Mitjana)

Kuin uima-altaassa veneilisi. (Cala Mitjana)

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live