Close

Campanian pikkukylät: Acciaroli, Scario ja Sapri

01 Jul Posted by in Kohteet | Comments Off on Campanian pikkukylät: Acciaroli, Scario ja Sapri
Campanian pikkukylät: Acciaroli, Scario ja Sapri
 

Näimme Campaniasta Napolinlahden jälkeen vain kolme pikkukylää, mutta ihastuimme alueeseen heti. Hektisemmän Napolinlahden jälkeen oli kiva rauhoittua ja nauttia hieman paremmasta ruoasta sekä astetta ystävällisemmistä ihmisistä. Joskus ihmettelemme itsekin miten meistä on tullut tällaisia Italia-faneja.

Acciaroli

Acciarolin rantabulevardia.

Acciarolin rantabulevardia.

Acciaroli on mukava pikkukylä ja meille rauhallinen pysähdyspaikka Napolinlahden jälkeen. Täälläkin satamaan oli alun perin rakennettu aallonmurtajan mitalla liikehuoneistoja, mutta ne oli päästetty satamakonttoria lukuun ottamatta rapistumaan. Acciarolissa oli yllättävän paljon vuokraveneitä. Veneilijälle Acciaroli on hyvä pysähdyspaikka Liparisaarille menoa ajatellen.

Yö satamassa maksoi 50eur, tosin brittiläinen naapurivene oli saanut pari ensimmäistä yötä ilmaiseksi… ehkäpä olivat vedonneet “yacht in transit (banchina di transito)” statukseen, joka Italian hämärän lain mukaan tarjoaa tällaisen ilmaisen pysähdyksen ensimmäiselle 24 tunnille? Saimme Nutmegin pariskunnalta paljon hyviä vinkkejä matkallemme Kreikan läpi Turkkiin.

Kylän teki kuuluisaksi Hemingway vieraillessaan siellä vuonna 1952, mikä sekin taitaa olla urbaanilegenda. Turistikauden ulkopuolella kylä mahtaa olla aika hiljainen, mutta paikalliset varakkaat tulevat tänne sankoin joukoin lomailemaan heinä- elokuussa. Ruokakaupat olivat taas upeita – miten niin on vaikeaa käydä erikseen leipomossa, liha – ja hedelmäkaupassa? Olisipa meillä Espoon lähiössäkin samanlaisia putiikkeja…

Scario

Scariossa vallitsi rauhallinen tunnelma.

Scariossa vallitsi rauhallinen tunnelma.

Scariota mainostettiin pilottikirjassa näkemisen arvoiseksi. Hieno pastellisävyinen kylä onkin: rauhallinen tunnelma ja kaunis kuin postikortti. Satamaa ylläpitää osuuskunta, joka kerää mielivaltaisesti satamamaksuja. Heti saavuttuamme ranskalainen pariskunta tuli varoittamaan sataman hintavuudesta ja suositteli tinkimistä… Saimme nevotelluksi kahden yön hinnaksi 40eur/yö, joka ei paikan upeuden vuoksi vaikuttanut edes pahalta hinnalta, vaikkei siihen suihkutiloja sisältynytkään.

Scarion kirkkko oli yllättävän valoisa ja kaunis.

Scarion kirkkko oli yllättävän valoisa ja kaunis.

Söimme täydelliset kasvislounaat paikallisia herkkuja tarjoavassa ravintolassa. Edullista ja hyvää – vihdoinkin. Munakoiso-mozzarella-tomaattipaistos oli taivaallista! Kunpa joku opettaisi miten munakoison saa muutettua tuollaiseksi herkuksi. Jotain alkemiaa italialaisten isoäitien keittiöissä täytyy tapahtua.

Kuin postikortista.

Kuin postikortista.

Ennen satamaan saapumista oli toistunut Arin painajainen, septintyhjennyspumpun kalvo oli hajonnut nyt jo toista kertaa. Onneksi tilanne havaittiin nopeasti ja varaosakin oli valmiina. Ilta meni sen parissa rattoisasti… Aamulla taas Ari heräsi viideltä vesipumpun käymiseen. Vika löytyi lämminvesisysteemin paisuntasäiliöstä, josta oli sauma ratkennut ja systeemin laskenut paine sai vesipumpun käymään. Pilssiinkin oli jo jonkin verran ehtinyt kertyä vettä – onneksi ei koko vesitankillista. Kahdeksalta lähdimme säiliön kanssa satamakonttoria kohti, joka ei vielä ollutkaan avautunut. Laiturilla maleksi toimettomia miehiä, joilta kyselimme löytyisikö kylältä hitsaajaa. Eipä aikaakaan kun vanha patu nappasi pöntön skootterin kyytiin ja lähti mekaanikon luokse. Kylästä puuttui tarvittava hitsauskalusto, mutta neuvoivat meidät lahden toiselle puolelle Sapriin. Ihanan auttavaisia ihmisiä!

Sapri

Saprin satama illalla.

Saprin satama illalla.

Saprissä on iso uudehko satama kylän laidalla, joka on kaiken lisäksi alueelle epätyypillisen edullinen, maksoimme 25 euroa yö. Sapri ei ollut ehkä yhtä postikorttimainen kuin vaikkapa Scario, mutta sitäkin kotoisampi.

Paisuntasäiliö ja hitsarin moka.

Paisuntasäiliö ja hitsarin moka.

Kyselin heti köysienlaittamisen jälkeen ormeggiatorelta apua kylän hitsaajan paikallistamisessa ja saimme taas paisuntasäiliön matkaan. Illalla pönttö tuli takaisin. Sauma oli hieno, mutta hitsaajalle oli käynyt pikku vahinko ja säiliön kylkeen oli poltettu iso reikä! Hitsaaja tarjoutui tekemään uuden pöntön vielä seuraavaan aamuun mennessä, kuljettipa meidät kyydissään pajalleen ja kylän keskustaan. Aamulla hieno, uusi pönttö tuotiin veneellemme.

Ari vaihtamassa paisuntasäiliötä. Veneessä työskentelyolosuhteet ovat joskus hieman ahtaat...

Ari vaihtamassa paisuntasäiliötä. Veneessä työskentelyolosuhteet ovat joskus hieman ahtaat…

Koko episodi oli hoidettu reilussa vuorokaudessa! Ei paha. Hannan parin vuoden italianopinnoista on kyllä ollut apua ja tietysti Google translatorista…

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live