Close

Kyklaadien läntiset saaret: Kithnos, Serifos ja Sifnos

26 Jul Posted by in Kohteet | Comments Off on Kyklaadien läntiset saaret: Kithnos, Serifos ja Sifnos
Kyklaadien läntiset saaret: Kithnos, Serifos ja Sifnos
 

Kyklaadeihin tutustumisemme alkoi läntisiltä, tuulisilta Kithnoksen, Serifoksen ja Sifnoksen saarilta. Meltemi puhalsi, joten ankkurointikokemuksemme olivat jännittäviä ja uni kevyttä koko viikon. Saaret ovat karuja ja niiden rakennuskanta on tunnusomaista Kyklaadeille: valkoisia taloja sinisin ikkunaluukuin. Lauttaliikenne saarille toimii hyvin Ateenasta ja muilta lähisaarilta, mutta silti turismia on hyvin vähän. 

Paras biitsi tähän mennessä.

Paras biitsi tähän mennessä.

Kithnokselle tulimme suoraan upeaan ankkurilahteen, jonka erotti viereisestä lahdesta ainoastaan kapea hiekkakannas. Lahti ei tarjonnut täydellistä suojaa meltemiltä, mutta rauhoitti kuitenkin aallokon täysin. Aamu-uinti ja leikit hiekkakannaksella olivat hyvä aloitus päivälle!

Kreikkalainen kahvi on hyvää!

Kreikkalainen kahvi on hyvää!

Serifoksen Livadhi on kaunis lahti, jota koristaa valko-sininen kylä, Chora, ylhäällä vuoren rinteellä. Ankkuripaikan huonosta pidosta varoitettiin, mutta oli vaikea uskoa ettemme saaneet Rocnaa tarttumaan edes toisella yrittämällä. Kolmannella se vihdoin onnistui. Meltemi puhisi lahdella toivottua enemmän, lähes koko kolme päivää tuuli oli puuskissa 11-17m/s. Ensimmäisenä kovatuulisena yönä meinasi käydä klassinen moka ja koko ankkuriköysi lipsahtaa pohjaan. Kettinki oli kiinni moninkertaisella narulla (että sen saisi tarpeeksi nopeasti katki tarvittaessa), mutta ankkurivinssi napsautti narun kevyesti poikki eikä sitä pimeässä ollut helppo huomata. Onneksi Ari kuitenkin huomasi mitä oli tapahtumassa ja sai pysäytettyä laskun ajoissa.

Serifoksen Choran sinikattoinen kirkko.

Serifoksen Choran sinikattoinen kirkko.

Livadhi, Serifos.

Livadhi, Serifos.

Syy ketjun pidentämiseen oli kahden naapuriveneen luisuminen ankkurinsa varassa kauas lahden suulle kello kuusi aamulla ja jo aiemmin viereinen katamaraani karkasi uimaan lähteneeltä kapteenilta… Lisäketju saattaa auttaa pidon parantamisessa. Nyt meillä oli koko 50 metrinen ketju ulkona noin 6 metrin syvyydessä, suositus kovassa kelissä on syvyys x 7 .

Livadhin kylässä alhaalla on supermarketteja ja kivoja ravintoloita aivan veden äärellä. Kun luottamus ankkurin pitoon oli jo kahtena yönä varmistettu, kävimme ylhäällä Chorassa paikallisbussilla. Tunnelma oli äärimmäisen rauhallinen kovaa tuulta lukuunottamatta. Kylä vaikutti melko tyhjältä, mutta siellä oli keskusaukiolla suosittu kahvilaravintola, jossa maistelimme pagoto kaimaki – jäätelöä, mausteena ja erikoisen koostumuksen tuojana siinä on käytetty paikallisen puun pihkaa.

Vathin ihana rantaravintola Manolos Sifnoksella.

Vathin ihana rantaravintola Manolos Sifnoksella.

Vathissa Sifnoksella puhurit jatkuivat, mutta ei onneksi aivan yhtä kovina kuin Serifoksella.  Ormos Vathi on upea, suojainen, pyöreä lahti Sifnoksen lounaiskulmalla. Kävelimme päivällä hiekkarannan koko pituudelta. Söimme mahtavan dinnerin aivan veden äärellä puiden alla. Kumiveneellä pääsi pöydän viereen portaille. Manolos ravintolan ruoka ja palvelu oli erinomaista. Lahdessa näyttäisi olevan muutama tasokkaanoloinen hotelli, rauhallista lepolomaa parhaimmillaan! Pieni minimarketkin löytyi, samoin vettä pikkuruiselta laiturilta, johon mahtuu pari onnekasta venettä.

Meltemissä tukka on putkella!

Meltemissä tukka on putkella!

Viiniköynnös saisi kasvaa Suomessakin...

Viiniköynnös saisi kasvaa Suomessakin…

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live