Close

Tuulinen purjehdus läpi Kreikan vesien (7/7 – 2/8/2013: 472 mpk)

14 Aug Posted by in Matkanteko | Comments Off on Tuulinen purjehdus läpi Kreikan vesien (7/7 – 2/8/2013: 472 mpk)
Tuulinen purjehdus läpi Kreikan vesien (7/7 – 2/8/2013: 472 mpk)
 

Tänä vuonna meltemi-tuuli rankaisi kreikkalaistuttavani Stevenin mukaan tavallistakin rankemmalla kädellä Egeanmerta ja sen kyllä huomasi. Silti hauskaa oli, vaikka Kreikka taisi olla koko matkamme tuulisin kohde. Jos ketään muuten koskaan ihmetyttää, että miksi  se tuuli ei ikinä valokuvissa näy, niin selitys on yksinkertainen: ei ole jäljellä käsiä ottamaan niitä kuvia! Jos halajaa kevyempiä kelejä, kannattaa ajoittaa matka keväälle tai syksyyn.

Etapit:

Ainoa kerta kun saimme jollan kiinni metrin päähän ravintolapöydästä - Sifnos

Ainoa kerta kun saimme jollan kiinni metrin päähän ravintolapöydästä – Sifnos

07/07/2013 Argostoli, Kefalonia -> O. Pessades, Kefalonia  (14,5 mpk)
08/07/2013 O.Pessades -> Mesalongion (47,6 mpk)
10/07/2013 Mesalongion -> Trizonia (35,6 mpk)
12/07/2013 Trizonia -> Itea (22,4 mpk)
14/7/2013 Itea -> Korintti (38,8 mpk)
15/7/2013 Korintti, Korintin kanava -> Aegina (30,1 mpk)
17/7/2013 Aegina -> Russian Bay, Poros (15,4 mpk)
19/7/2013 Russian Bay -> Poros Town (1,7 mpk)
20/7/2013 Poros -> O.Fikiadha, Kithnos (47,3 mpk)
21/7/2013 Kithnos -> O.Livadhi, Serifos (27,6 mpk)
24/7/2013 Serifos -> O.Vathi, Sifnos (16 mpk)
25/7/2013 Sifnos -> Ios Port (32,9 mpk)
27/7/2013 Ios -> Katapola, Amorgos (35,7 mpk)
30/7/2013 Amorgos -> O.Emborios, Kalimnos (58,2 mpk)
31/7/2013 Telendoksen ympäri (9,8 mpk)
01/08/2013 Kalimnos -> Kos (27,6 mpk)
02/08/2013 Kos -> Bodrum, Turkki (11 mpk)
Yhteensä: 472,2 mpk

Kreikka on yhä aivan mahtava kohde purjehdushulluille – hinnat ovat mitättömät, paikat mahtavia, ihmiset

Kyklaadit ovat parasta ankkurointialuetta

Kyklaadit ovat erinomaisia ankkuroitumiseen – Serifos

ystävällisiä ja tuulta piisaa. Tällä kertaa tuulta riitti kyllä Egeanmeren puolella hieman liikaakin. Koin erityisen tuulisiksi paikoiksi ainakin siirtymän Saronikin lahdesta Kyklaadeille, Kithnoksen ja Serifoksen välin, Serifoksen ankkuripaikan ja saaren suojanpuolen, lähestymisalueen Amorgoksen Katapolaan sekä Kalimnoksen etelärannan. Näissä kaikissa alueissa tuulimittari kävi jatkuvasti 16 m/s lukemissa, usein ylikin. Erityisen hämmästyttävä ilmiö oli Serifoksen Livadhin ankkuripaikalla, jossa tuulta riitti ainakin yhtä paljon kun merelläkin.

Kaisla harjoitteli usein soutamista

Kaisla harjoitteli usein soutamista – Poros

Muutoinkin voisi todeta, että Kyklaadeilla tuulensuojaa ei perinteisessä mielessä ole tarjolla lainkaan, vaan saarten tuulenpuolella vastassa on kova pohjatuuli aallokko seuranaan, kun taas  saarten suojanpuolta kurittaa ankarat puuskat, tosin sentään ilman aaltoa. Kaikkiin ankkuripaikkoihin pääsevät puuskat sisään kuin ruoskan iskut. Puuskien lisäksi ongelmia tuottaa lauttaliikenne, joka tuo suuria aaltoja näihin pieniin satamiin, lautoilla kun ei tunnu olevan koosta riippumatta mitään nopeusrajoituksia.

Näistä huolimatta purjehdus Kreikassa oli oikein antoisaa, tilaa riitti satamissakin ja ihmiset ja paikat osoittautuivat oikein mukaviksi. Kovastakin tuulesta selviää, kunhan reivaa etukäteen ennen saarten suojanpuolia, tai jos tilaa on, niin kääntää veneen tuuleen ennen kuin paatti lähtee käsistä. Oli kuitenkin selvää, että useille puuskaisuus tuli yllätyksenä, kun melkeinpä joka satamassa näki vuokraveneita purjeet riekaleina.

Aina kun mahdollista rannalla - Kithnos

Rannalla aina kun mahdollista – Kithnos

Itselle erityisen mukavaa oli kun Kaisla kiinnostui veneen ohjaamisesta, vaikkakin vasta näin matkamme loppusuoralla. Tuulesta huolimatta saimme järjestettyä useita tilaisuuksia, jossa hän pääsi perämieheksi. Plotterivektoria toimivammaksi ratkaisuksi osoittautui ohjauskompassisuunnan pitäminen, joka mielestäni todistaa tyttären olevan todellista merimiesainesta!

Vaikka koimme reipasta tuulta myös Saronikin lahdella, eli Ateenan edustalla sekä Joonian merellä, ovat nämä alueet silti Kyklaadeja helpompia purjehdusalueita. Erityisesti mieleen jäi Poroksen alueen lähes järvimäiset purjehdusolosuhteet sekä Korintin lahden yleisesti ottaen kohtuulliset tuulet. Rehellisyyden nimissä on kyllä myönnettävä että Korintinkin lahdella puuskat olivat väkivaltaisia. Kreikassa kannattaakin silmäillä jatkuvasti veden pintaa, koska se antaa pienen ennakkovaroituksen  puuskan lähestymisestä.

Kreikan korkeakulttuuri on korkeinta mahdollista - Delfoi

Kreikan korkeakulttuuri on korkeinta mahdollista – Delfoi

Kreikkaan liittyy vielä yksi maininnan arvoinen poikkeus, eli usein satamiin kiinnittäydytään vieri viereen omalla ankkurilla. Poikkeuksena toki harvat palvelumarinat ja paikat, joihin mennään kylkikiinnitykseen. Mutta koska veneet ovat lähekkäin ja kovat tuulet pyörivät lahdissa, niin ankkuriketjujen menemistä solmuun ei oikein voi välttää. Jostain tuntemattomasta syystä meille kävi näin jokaisena niistä kolmesta kerrasta kun olimme ankkurikiinnityksessä kaupungin laiturissa! Ihan joka kerta se ei voinut olla kokonaan oma vika, varsinkin kun kaikissa tapauksissa olimme itse se paikalle ensimmäisenä ehtinyt vene.

Mahtavia auringonlaskuja - Sifnos

Mahtavia auringonlaskuja – Sifnos

 

Kalimnoksella vesi oli käytännössä läpinäkyvää

Kalimnoksella vesi oli käytännössä läpinäkyvää

Luonnonrauhaa ja kauniita kaupunkeja – Poros

Huippuhyvää ruokaa ja edullisesti - SifnosHuippuhyvää ruokaa ja edullisesti – Sifnos

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live