Close

Evian sisäreitti, Kreikka

28 Jul Posted by in Kohteet | Comments Off on Evian sisäreitti, Kreikka
Evian sisäreitti, Kreikka
 

Valitsimme Sporadeilta Ateenaan välille suoremman ja kovempituulisen ulkoreitin sijaan sisäreitin, joka kulkee Evian saaren ja mantereen välissä. Evia on Kreikan toiseksi suurin saari Kreetan jälkeen, mutta sijaitsee niin lähellä mannerta, että harva taitaa edes aluetta saareksi tajutakaan. Nykyinen Evia on harvaan asutun oloinen maatalousalue, mutta aiemmin saarta pidettiin suuressa arvossa. Evia tunnettiin aiemmin myös Negroponte nimellä ja muodosti tällöin erillisen kuningaskunnan osana Venetsiaa. Saaren ja mantereen välinen sisäreitti on harvojen käyttämä purjehdusalue ja veneitä ei juuri näkynyt. Pääsyy tälle on varmasti reitin katkaisema silta, joka avataan veneille vain yöllä. Alue kuitenkin tarjosi nautinnollisen tasaista purjehdusta, mutta kyllä 13 m/s vastatuulipuuskat löysivät tiensä tännekin.

Orei, Evia

SONY DSC

Orein rauhaa

Orein kylästä Evialta oli toiveissa saada vettä tankin täytteeksi ja se oli sopivan myötätuulipurjehduksen päässä Skiathokselta. Orei oli Kaislan mieleen, sillä kaduilla seikkaili lukematon joukko hyvinvoivia ja kilttejä kulkukoiria. Muutama niistä seurasi meitä herkeämättä koko illan ja seuraavan aamun! Satamassa lapset pääsivät uimaan heti aallonmurtajan toiselle puolelle hiekkarannalle. Sataman vesi ja sähköjärjestelmät eivät olleet ihan kunnossa, mutta muutamasta tolpasta niitä virtasi. Läheisestä supermarketista sai avaimen, jolla niitä sai käyttää, jos johdot ja letkut riittivät tolpalle.

SONY DSC

Kaislan eläinrakkaus toi hänelle monta nelijalkaista ystävää

Söimme illallista tavernassa, jossa omistajapapan itsekasvattamat possut ja lampaat tirisivät herkullisen näköisesti grillissä. Vanha herra oli nuoruudessaan kiertänyt maailmaa laivoilla sähkömiehenä ja oli tietysti Suomessakin käynyt. Kaikki raaka-aineet fetasta kesäkurpitsoihin ja pihveihin tulivat sukutilalta ravintolan läheltä. Rose-tyyppinen viinikin, vaikkakin hieman erikoisen makuinen, tuli papan omista rypäleistä. Lämminhenkinen rupattelu papan kanssa kruunasi herkullisen illallisen. Kreikan taantuma näkyi täällä valitettavan hyvin. Tavernoissa ei juurikaan asiakkaita näkynyt, sillä tämä on nimenomaan kotimaanmatkailun aluetta eikä veneilijöitä lukuunottamatta ulkomaisia tänne juuri eksy.

Agios Ioannis Theologos (mantereen puolella)

Yövyimme Theologoksen lahdessa sen suojaisen sijainin vuoksi. Ankkuroimme kauas rannasta ja rantaan menon sijaan grillailille veneellä ja uimme kuuman päivän päätteeksi. Yö oli rauhallinen ja pito hyvä mutapohjassa.

Khalkis

Veneet odottamassa sillan avautumista Khalkiksessa Evian puolella.

Veneet odottamassa sillan avautumista Khalkiksessa Evian puolella.

Khalkis on Evian pääkaupunki ja kuuluisa Itä-Välimeren korkeimmasta vuorovedestä (0,8m), joka aiheuttaa kapeikkoon huomattavia virtauksia. Näitä virtauksia on ihmetellyt useampikin antiikin ajan tietäjä ja huhun mukaan kaupungissa viimeisen vuotensa elänyt Aristoteles teki itsemurhan hypätessään pyörteisiin, pyrkimyksenään ymmärtää ilmiötä. Khalkiksessa on kapeikon kapeimmassa kohdassa kerran yössä avautuva silta, jonka vuoksi tämä on pakollinen pysähtymispaikka sisäreitillä. Olimme ymmärtäneet pilottikirjoista ja kanssaveneilijöiltä, että sillanavauksen ajankohdan ja siitä kommunikoinnin epämääräisyyden vuoksi tätä reittiä usein vältellään.

Veneen sai kiinnitettyä Evian puolella aivan rantakahviloiden edustalle, jossa myös lounaspaikka ja minimarketti löytyivät aivan vierestä. Virtaukset eivät hankaloittaneet laiturointia, mutta on tärkeää varmistaa syväyksen riittävyys myös matalanveden aikaan. Khalkis heräsi illalla polttavan helteen väistyttyä erittäin eläväiseksi kaupungiksi, eikä aika tullut sillanavausta odotellessa pitkäksi – siitä pitivät huolen laadukkailla äänentoistolaitteilla varustetut katusoittajat ja -laulajat parin metrin päässä veneestä.

Toisen Khalkiksen sillan ali mahtuu hyvin.

Toisen Khalkiksen sillan ali mahtuu hyvin.

Vierailu satamapoliisin puheilla siltamaksun (20eur) maksamiseksi sai Arin hermostumaan. Kreikkalaiseen tyyliin satamapoliisi on jemmannut itsensä vaikeasti löydettävään paikkaan. Poliisinaiset olivat alkaneet piikitellä veneenpapereista. “Miten paljon nämä paperit maksoivat netissä?”, onkohan Suomi osa EU:ta… Emme olleet ainoat, joita turhautuneet poliisit kurmottivat. Kenellekään ei suostuttu kertomaan sillan aukeamisen ajankohtaa, vaan pyydettiin kuuntelemaan kanavaa 12 puoli yhdestätoista lähtien. Epätoivoisten veneilijöiden huhuiluilut kanavalla yön mittaan saivat tylyn vastauksen “we don’t know, stand by”. Autosillan vieressä oli tosin jo puoli neljästä asti iltapäivällä lukenut selvästi että silta avataan klo 2 yöllä! Ja niin avattiinkin. Veneet laskettiin sillanpuoli kerrallaan kulkemaan ja rahtilaivat tulivat viimeisinä. Ankkuroiduimme pimeässä sillan etelän puolelle isoon, sopivan matalaan ja hyväpitoiseen lahteen linnakkeen alapuolelle. Rantaan tällä puolella ei kuulemma kannattaisi rottien vuoksi mennäkään…

Voufalo

Voufalon ilta on rauhallinen.

Voufalon ilta on rauhallinen.

Voufalo on hieno lahti Evian puolella. Lahden edustalla on hieno hiekkaharjanne joka tekee paikasta mukavan suojaisen. Keskelle lahtea on aikanaan uponnut kalastaja-alus, jonka verkkoja ja suojia onnistuimme onkimaan ankkuriimme. Ranskalaisvene onnistui poimimaan pohjasta ison ankkurin omaansa. Vasta kuudennella(!) yrityksellä saimme ankkurin pitämään. Taverna rannassa tarjosi herkulliset kalat ja merenelävät.

Olympic Marine, Lavrion

Lapsetkin pääsivät mattopyykille loman päätteeksi.

Lapsetkin pääsivät mattopyykille loman päätteeksi.

Olympic Marinen sijainti on täydellinen Ateenan lennoille. Täällä miehistö vaihtuu ja perhepurjehdus päättyy taas tältä erää! Ennen seuraavan miehistön saapumista siistimme venettä minkä polttavilta helteillä jaksoimme. Satama on erittäin suojainen ja rannassa on siisti kalaravintola.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live