Close

Joonian suosikkimme (kesä 2015)

10 Apr Posted by in Kohteet, Matkanteko | Comments Off on Joonian suosikkimme (kesä 2015)
Joonian suosikkimme (kesä 2015)
 

Vuokraveneiden ja perhepurjehtijoiden paratiisi 

Purjehdimme 2,5 vuotta sitten eteläisen Joonianmeren poikki Kefaloniasta kohti Korintin kanavaa ja ihastuimme alueen tunnelmaan välittömästi. Kefalonia oli mielestämme aivan loistava paikka! Silloin tosin olimme sekä sivussa suosituimmista reiteistä ja kausikin oli vasta alullaan, joten emme päässeet todistamaan Joonian puoleisen Kreikan kääntöpuolta, eli vuokraveneiden poikkeuksellisen korkeaa lukumäärää. On mahdollista, että alueella on eniten purjeveneitä per neliökilometri maailmassa.

Vaikka Joonianmerestä ei saakaan nauttia yksin, on alue todella kiva perhepurjehdukseen, koska luonto on vehreää, tuulet ovat luotettavia, vedet lämpimiä ja suuret saaret suojaavat aalloilta. Italian läheisyys näkyy arkkitehtuurissa ja Ateenan etäisyys pitää hinnat kurissa. Meillä oli aikaa purjehtia alue ristiinrastiin kesällä 2015, joten päätin tässä listata omat suosikkini alueen lukemattomista vaihtoehdoista edes johonkin järjestykseen laittaen.

1. Meganisin pohjoisranta

SONY DSC

Porto Spilias taustalla

Näkymä Spartochorista

Näkymä Spartochorista

Meganisi tarjoaa hyvän vaihtoehdon viereisen Levkaksen (Lefkas) Nidri-kylän tungokselle. Saaren pohjoisranta on kuin tehty veneilijää ajatellen, jakautuen useiksi suojaisiksi lahdenpoukamiksi. Läntisimmässä näistä sijaitsee Spartochorin kylä, joka sijaitsee korkean rantajyrkänteen reunalla luonnonkaunilla paikalla. Jyrkänteen alla sijaitsee Porto Spilia ravintolan vierasvenelaituri,  jossa itsekin vierailimme. Paikassa oli hyvää ruokaa ja hinta oli kohtuullinen erityisesti jos huomioi että laituripaikka, vesi  ja sähkö kuuluivat ruoan hintaan. Ravintolan pöydät ovat vedenrajassa ja lapset pääsivät iltapäivän hellettä pakoon polskimaan ihan metrien päähän pöydistä. Ravintolan kalastajat tervehtivät meitä iloisesti sekä lähtiessä että tullessa.

Saaren pääkaupunki Vathi sijaitsee seuraavassa lahdenpoukamassa. Kävimme paikkaan tutustumassa kävellen, veneen jäädessä läheiseen O. Abeliken lahteen peräköyden varassa ankkuriin. Abelikessa oli omakin rantaravintola, mutta halusimme yhdistää kauniin luonnonlahden ja kaupungin edut. Itse lahti oli rento ja kaunis, joskin veneitä oli tungokseen asti vieri vieressä. Kävelymatka takaisin polkuja pitkin otsalampun valossa oli jännittävä! Vathista jäi erittäin mukava kuva, ei ehkä vähitellen sen vuoksi, että poikkeuksellisen hyvän ruoan jälkeen ravintola antoi vielä viinipullonkin lahjaksi.

Yllättävän rauhallinen O. Kapali

Yllättävän rauhallinen O. Kapali

Vathin kykyä vastaanottaa veneitä kasvattaa merkittävästi kaupungin länsireunasta suoraan alkava intiimin tuntuinen 72 venepaikan Odyseas Marinan palvelusatama.

Vathin ja Abeliken välissä sijaitsee hieman syrjäisempi O. Kapalin lahti. Saimme viettää rauhaisan yön lahden itäisessä poukamassa jakaen kauniin paikan vain toisen purjeveneen ja tyhjän oloisten huviloiden kanssa. P.S. Saaren länsirannalta löytyy myös Papanikolisin luola, niin suuri vedenrajassa oleva luola, että sinne pääsee melkein purjeveneellä sisään. Itse jätimme yhden henkilön veneeseen luolan edustalle ja tutkimme sisäpuolen kuitenkin jollan avustuksella. Näkemisen arvoinen!

2. Paxos ja Anti-Paxos

Anti-Paxoksella Välimeri on ehkä kirkkaimillaan

Anti-Paxoksella Välimeri on ehkä kirkkaimmillaan

Nämä kaksi saarta sijaitsevat Korfun eteläpuolella ja tarjoavat ehkäpä Välimeren kirkkaimmat vedet – pienen Anti-Paxoksen pohjoisrannan poukamissa vesi on poikkeuksellisen kirkkaan sinistä ja mikään ei estänyt näkyvyyttä 12m alempana sijaitsevaan pohjaan.

Näkymä Gaiokseen pohjoisesta tullessa

Näkymä Gaiokseen pohjoisesta tullessa

Paxoksella on kaksi aarretta – saaren pääkaupunki Gaios sekä pohjoisreunan kaunis Ormos Lakan lahti. Gaios pilkottaa veneilijälle pohjoisesta tullessa lähes suorakulmaisen käännöksen jälkeen kapeikosta jonka muodostaa itse Paxoksen saari sekä kaupungin kohdalla sijaitseva pieni saari. Kaupungin laadukkaat ravintolat ja hieno kapea vesireitti tekee siitä ehdottomasti käymisen arvoisen. Ennen kapeikkoa löytyy myös pitkä laituri, jossa saatavilla sähköä, vettä, polttoainetta ja isot jäteastiat.

Lakkan kylä

Ormos Lakka

O. Lakan lahti sijaitsee Paxoksen koillisnurkassa ja on syystäkin veneilijöiden keskuudessa erittäin suosittu. Lahden pohja on kauttaaltaan hiekkaa ja syvyyttä on ankkuroinnin kannalta ihanteelliset 5-6 metriä. Lahden muoto, sijainti, suojaisuus, kalliot ja kylän tyylikkäät baarit ja ravintolat vetävät veneilijöitä puoleensa ja yöllä ankkurivalojen meri muutti lahden kelluvaksi kaupungiksi. Vain Italian Ponzan saarella veneet ovat ankkuroituneet yhtä lähelle meitä kuin täällä. Silti paikan tunnelma pysyi rentona.

 

3. Ithaka

Taustalla reitti Vathin kaupunginlahteen

Taustalla reitti Vathin kaupunginlahteen

Ithakan saaren pääkaupunki Vathi on jäänyt mieleen eteläisen Joonianmeren pääkaupunkina sen keskeisen sijainnin ja kauniin lahtimuodostelman johdosta. Kaupungissa on samaa rentoutta kuin viereisen Kefalonian pääkaupungissa Argostolissa, joka on yksi lempipaikkojamme koko Kreikassa.  Ithaka on paljon muutakin kuin vain sen pääkaupunki ja purjehdimme itse asiassa koko Ithakan saaren ympäri sekä lisäksi vuokrasimme auton, jolla kävimme saaren pohjoisosissa. Saaren nimi tuo väristyksiä historiafriikeille, joskin on hyvin mahdollista että Odysseyksen kotisaari oli sittenkin pohjoinen naapuri Levkas.

Talisman taustallaan Ilias ja Odysseuksesta tuttu Korpin kallio

Talisman ankkuroituneena Ilias ja Odysseuksesta tutun Korpin kallion alapuolella

Vietimme yön myös saaren eteläpuolella ankkuroituneena Arethusan lähteen alapuolelle. Lähteen yläpuolella on Odysseyksessakin mainittu Korax (Korpin kallio). Tässä paikassa Odysseys tarinan mukaan tapasi Eumaeus sikopaimenen, ja tarjoutui jopa hyppäämään alas kalliolta ankkuripaikaamme, ellei Eumaeus usko hänen tarinaansa.

Pilottikirja varoitti Ithacan kovista tuulista, mutta meille saari oli lempeä.

4. Kalamos ja Kastos

Kalamoksen pohjoiskulman poukamassa oli kaikki kohdallaan

Kalamoksen pohjoiskulman poukamassa oli kaikki kohdallaan

Kalamos on supervihreä ja vuoristoinen saari (korkein paikka 754m) joka on pitkälti asumaton. Saaren pohjoisrannassa on muutama erittäin kaunis poukama ankkurointiin. Kivikkoisen rannan takia paikkoja ei kuitenkaan ole liikaakaan ja saaren pääkylä (Kalamos) oli jo tupaten täynnä veneitä kun saavuimme paikalle. Ja lisää tuli. Sataman ympärillä olevien ravintoloiden pitäjät kuitenkin auttoivat jokaisen veneen jotenkin tunkemaan satamaan ja koimme olevamme tervetulleita tungoksessakin. Kylässä on oikealla tavalla pysähtynyt tunnelma.

Kalamoksen kylä

Aamiaispaikan seisovaa tunnelmaa

Aamiaispaikassa palvelu oli  joka tapauksessa niin kiireetöntä, että hermot oli koetuksella vaikka meillä ei ollutkaan kiire yhtään mihinkään.

Saaren erikoisuus on Episkoksen hylätty kylä, jonka asukkaat jättivät vuoden 1953 maanjäristyksessä.

SONY DSC

Kalamoksen kylän satama

Viereinen Kastoksen saari on pienempi ja matalampi. Kävimme ankkuroitumassa saaren molemmin puolin eri miehistöillä. Vesi on kristallinkirkasta ja turistipaattien lähtiessä loppuiltapäivästä paikat ovat sinun.

5. Parga

Näkymä Pargan linnakkeelta kaupungin suuntaan

Näkymä Pargan linnakkeelta kaupungin suuntaan

Parga sijaitsee Paxoksen saaren kohdalla mantereen puolella ja on liioittelematta yksi Kreikan kauneimpia kaupunkeja. Veneilijä ankkuroi Pargan länsipuolen suureen lahteen, jonka rannalla päiväsaikaan makaa tuhansia turisteja. Lahti tarjoaa hyvän suojan aallokolta ja sopivan syvyisen hiekkapohjan. Lahden vesi on jostain syystä pari astetta ympäröivää merta kylmempää. Auringon aloittaessa laskunsa kannattaa hypätä jollaan ja kiivetä lahden ja kaupungin välissä olevan niemenkärjellä olevaan linnakkeeseen.

Pargan ankkurilahti

Pargan ankkurilahti

Pargan kaupungin kattoja

Pargan kaupungin kattoja

Näkymät ovat mahtavat. Linnake teki Pargasta käytännössä voittamattoman kunnes brittiläiset päättivät luovuttaa kaupungin raakalaismaiselle Ali Pashalle osana poliittista peliänsä.

Pargan kaupunki laskeutuu linnan jälkeen amfiteatterimaisesti takaisin rantaan. Palveluja ja turistimyymälöitä riittää. Paikan kauneus on kuitenkin lumoavaa.

6. Mourtos ja Sivota

Sivotan minisaaristoa

Sivotan minisaaristoa

Vain 13 merimailia Pargasta pohjoiseen, veneilijä löytää itsensä pienestä saaristosta, josta löytyy sekä hyviä ja suojaisia ankkuripaikkoja että juuri sopivan kokoinen Mourtosin pikkukaupunki. Alueelle mahtuu paljon veneitä. Valitsin molemmilla kerroilla ankkuripaikaksi mantereen ja pienen N. Agios Nikolaos -saaren välisen salmen, paikka on vain niin houkuttelevan oloinen, lähellä kaupunkia ja kuitenkin mutkan takana, ollen kuin luonnonhelmassa ikään.

Sivota auringon laskiessa

Sivota auringon laskiessa

Salmi on 6-9 metriä syvä ja liikenne heiluttaa venettä, mutta emme kokeneet tätä häiritseväksi.

Salmi on toisesta päästään vain noin reilut 2 metriä syvä, joka tekee sen läpiajamisesta varsin jännittävän kokemuksen.

Sivotassa riittää rantoja

Sand Bar Bay

Alueella on muitakin ankkurointiin sopivia vaihtoehtoja, kuten Sand Bar bay, jonka rannassa tosin on hotelli sekä Monastery Bay, jonka senkin rannassa on vesiliukumäki. Mourtosin kylän laiturin lisäksi satamassa on pieni marina. Rantabulevardilla on vieri vieressä baareja ja ravintoloita.

Sivota on sopivan välimatkan päässä Korfun pääkaupungista ja muodostaa näin luontevan välietapin siirtyessä tätä rannikkoa ylös ja alas.

 

7. Fiskardo

Talisman Fiskardossa

Talisman Fiskardossa

Kefalonian pohjoiskulmassa, lähellä Levkasia ja vastapäätä Ithakaa, sijaitsee Joonianmeren ehkäpä tyylikkäin, täällä-pitää-näyttäytyä, paikka. Fiskardon suosioon liittyy varmasti sekä paikan luonnonkauneus, mutta myös kylän arkkitehtuuri – Fiskardo kun on yksi harvoja paikkoja Jooniassa, joka ei vaurioitunut vuoden 1953 maanjäristyksessä, ilmeisesti sen vuoksi, että kylä sijaitsee paksun savikerroksen päällä.

Satama täyttyy flotilloista

Satama täyttyy ääriään myöten

Fiskardon satama on aivan liian pieni sen suosioon nähden ja rantaan on hyvin vaikea päästä. Suurin osa veneistä joutuukin kiinnittymään lahden toiselle puolen peräköydellä rantakallioihin. Kiinnittyminen osoittautui hyvin haastavaksi suhteellisen kovan sivutuulen ja kallioiden korkeuden vuoksi. Ilman naapuriveneen avuliaisuutta hanke olisi mennyt vielä enemmän metsään 🙂

Fiskardo

Fiskardo taustallaan Ithaka

Fiskardon ravintolat olivat laadukkaita ja turisteja oli paikalla runsaasti. Metsässä kylän vieressä kulkee polku, jota pitkin pääsee tutustumaan mm. läheiseen venetsialaiseen majakkaan. Valitse vierailuajankohta tarkkaan, koska polku on yllättävän suojainen ja kuumuus voi päästä yllättämään!

Kefalonia on iso saari ja matka pääkaupunk Argostolista tai lentokentältä Fiskardoon on arvioiden mukaan noin 50km.

8. Korfu town ja sen lähilahdet

Korfu Town

Korfu Town

Korfun kaupunki on yksi Välimeren parhaiten linnoitettuja ja sen silhuettiin vaikuttaakin paljon sen kaksi jättimäistä linnaketta. Kaupungissa ei ole kovin hyviä kiinnittäytymispaikkoja veneilijälle. Olimme itse ankkurissa aivan keskustan vieressä Garitsa Bayssä ja käytimme miehistön vaihdokseen noin 10 kilometrin päässä sijaitsevaa Gouvia marinaa.

Marina on korkealaatuinen ja käytännössä alueen ainoa palvelusatama Lefkaksen lisäksi, joten hinnat ovat suhteellisen korkeat. Uima-allas, pesula ja lähellä oleva ruokakauppa kuitenkin auttaa.

Vlachernan luostari

Vlachernan luostari

Korfun kaupunki on kaunis ja sen vanhakaupunki nähtävyys. Heinäkuun lopulla kaupungissa oli valitettavasti tukahduttavan kuuma.

Muita hauskoja paikkoja kaupungin läheisyydessä on Bond -elokuvastakin tuttu Vlachernan luostarisaari, jonka viereen pääsee ankkuroitumaan sekä noin 7 merimailia pohjoiseen sijaitsevat kolme poukamaa, jotka sijaitsevat vastapäätä Albaniaa salmen kapeimmassa kohdassa.

 

9. Petalas

Petalas lahti sijaitsee alavalla alueella

Petalas lahti sijaitsee alavalla alueella

Iso ja matala lahti Petalas saaren itäpuolella tarjoaa rauhaa ilman palveluja, jotain johon vain harva paikka tällä alueella pystyy. Sopivan matala mutapohja pitää huolen että veneen ankkuri pysyy tukevasti kiinni. Mitään muuta täällä ei ole tehtävää kuin seurata vuohien tepastelua eikä  sitä muuta tarvitakaan. Saarella on luola, jossa elää suurikokoinen ja ihmisiä pelkäävä haaskalintu.

10. Atokos

One House Bayn ainoa talo

One House Bayn ainoa talo

Atokos saari sijaitsee yksin keskellä eteläisen Joonianmeren saaristomerta, Ithakan Vathin ja Kastoksen välissä. Saaren One House Bay on yksi kauneimpia joissa olemme yöpyneet, vihreän metsän, turkoosin veden ja vaalean kallion kontrasti on silmiähivelevä.

Päivällä lahdessa oli uskomaton määrä veneitä ja koska suurin osa oli vuokraveneitä ja vesi syvähköä, läheltä piti tilanteita riitti. Aamuyöstä tuuli oli kääntynyt ja nostatti melkoisen aallokon lahteen.

Paljon hienoja paikkoja jäi vielä mainitsematta, mm. Lefkas -saaren useat kohteet. Olimme useaan otteeseen mm.

Nidri

Tranquil Bay Nidriä vastapäätä

Nidrissä. Lisäksi hienoja paikkoja oli mm. Meganisin ja Lefkaksen välinen salmi, Sivotan lahti ja läheinen Skorpion saari. Alueella on myös oikeita kaupunkeja, jotka elävät muustakin tuon turismista, mm. Mesolongion ja Preveza.

Joonian meren reittimme

Joonian meren reittimme

 

 

 

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live