Close

Brunsbuttel, Saksa -> Delzijl, Hollanti (7.7.2012 -8.7.2012)

09 Jul Posted by in Matkanteko | 2 comments
Brunsbuttel, Saksa -> Delzijl, Hollanti (7.7.2012 -8.7.2012)
 

Matka: 161,7 mpk, 30 tuntia

Tämä oli matkamme ensimmäinen vuorovesiosuus, jota tuli jonkin verran jännitettyä. Homma meni kuitenkin hyvin, tosin taitavampi vuorivesiveneiljä varmaankin olisi optimoinut virrat paremmin edukseen. Plotteri ilmoitti matkan jäljen pituudeksi 143 mailia, kun lokiin kertyi 161,7 mpk eli oli selvää että vuorovesi oli meitä hiukan kurmottanut.

Brunsbüttelistä lähdetään nousuveden aikaan sulkujen läpi siten, että Elbeä pitkin ulosvaluva vuorovesi nopeuttaa etenemistä käytännössä koko Elbe-joen suiston verran. Täällä virta kuitenkin kääntyy vastaiseksi ja hidasti meitä samat 3 solmua, kun oli ensin sen verran matkaa edistänyt. On myös selvää, että alue olisi vaarallinen kovalla W-NW tuulella ja sinne ei pitäisi edes mennä yrittämään ilman ajantasaista sääennustetta.

Delzijl sijaitsee Saksan ja Hollannin rajajoen, eli Ems –joen suistossa ja täällä vastaava virtaus olisi myös huomioida laskelmissa, mutta meillä tämä ei onnistunut epätasaisista tuulista johtuen ja vesi valui pääosin meitä vastaan, vain viimeiset kaksi tuntia joessa vuorovesi nopeutti etenemistämme.

Ennustettu itätuuli kuljetti meitä osan matkaa ja myötätuuli oli hetkittäisenäkin mukava lisä. Suuret alasinpilvet kuitenkin jyrisivät ja aiheuttivat yllätyspuhureita, jotka estivät virsikirjalla ajoa, tämä kun vaatii puomin käyttöä, joka on hankala purkaa puhurin yllättäessä. Sain tutkalla seurattua sadepilvien paikkoja ja näin vältettyä ehkä pahimmat puhurit.

Ukkonen edessä

Ems-joen suiston vieressä oleva tuulimyllypuisto aiheutti klo 0200 sydämentykyksiä, se kun ei ollut merkitty 2012 karttaan lainkaan. Onneksi tuulivoimalat näkyivät tutkassa hyvin ja Hanna oli juuri väistämässä niitä etelän puolelta, kun VHF:stä alkoi kuulua käskevällä äänensävyllä ilmoituksia purjeveneelle, joka on kielletyllä alueella ja jonka pitäisi siirtyä pohjoisemmaksi. Otimme ja kiersimme voimalat pohjoisen puolelta, mutta tarkemmin pohdittuamme tulimme siihen tulokseen, että viesti oli tarkoitettu sellaiselle veneelle, joka oli alueen länsipoijun luona, itse kun olimme samanaikaisesti olleet itäpoijulla…eli kiertäminen tuskin oli ollut tarpeen. Lopuksi jokin vene tuli vielä sohimaan meitä useita kertoja valonheittimellä.

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Windows Live
  1. Hannu07-10-12

    Jos teillä on spinnupuomi “spiirana”, omalla paikallaan, niin rullan voi kelata sisään ja jättää puomin paikalleen. Katsoo vain että puomin ylösnostaja (jos paikalla)ei kelaudu rullan mukana. Sitten kun keli rauhoittuu, niin rulla on helppo avata uudelleen. Ei varmaan toimi spiirapuomin kanssa…

  2. sytalisman07-15-12

    Kiitos vinkistä Hannu, pitääpä kokeilla!