Close

Viikon loma L’Aber Wrac’hissa, Ranskassa

04 Aug Posted by in Kohteet | Comments Off on Viikon loma L’Aber Wrac’hissa, Ranskassa
Viikon loma L’Aber Wrac’hissa, Ranskassa
 

L’Aber Wrac’h oli sopivasti matkan varrella tavoitesatamaamme Brestiin ja sieltä löytyi tarpeelliset palvelut. Sataman sijainti on loistava huonomaineisen Chanel du Fourin läpiajoon ja siirtymiseen Biskajan alueelle. L’Aber Wrac’h on rauhallinen pikkukylä, jossa oli rentoa olla “jumissa”, suojassa huonoilta purjehduskeleiltä. Oleskelu venähtikin oletettua pitemmäksi ja saimme nauttia viikon verran kylän rauhallisesta tunnelmasta. Käytimme mahdollisuuden veneen valmisteluun Biskajan ylitystä varten ja jo edellisessä satamassa tarkistetun rikin lisäksi vaihdoimme moottorin öljyt, tarkistimme ohjausjärjestelmän ja myrskypurjeet, tuuletimme kaikki tekstiilit ja asetimme kutteristaagin paikoilleen.

Satamaa lähestytään mereltä kapeahkoa ränniä myöten ja vierasveneponttooni on helposti ulommaisena sataman suulla. Sataman edustalla on valaisemattomia kiinnityspoijuja ja oisterin kasvatusalustoja, joita kannattaa varoa. Ulkolaidalla veneet näyttivät keikkuvan suhteellisen ikävästi, mutta sisäsyrjällä oli täysin tyyntä. Noin seitsemän metrinen vuorovesi näkyi satamassa hyvin konkreettisesti ponttoonien vuoroin laskiessa ja noustessa. Satama oli koko viikon tupaten täynnä huonojen ilmojen takia. Ilmeisesti kovin moni muukaan ei halunnut lähteä urheilemaan ikäviin olosuhteisiin. Ruotsalaisvene kolautti saapuessaan kylkeemme pienen klommon, mutta naapurihengen säilyttämiseksi emme alkaneet asiasta kinastelemaan.

Ihan sataman suulla, sen ulkopuolella, oli pieni alue hiekkarantaa, joka kapeni kapenemistaan nousuveden myötä. Lapset viihtyivät rannalla tosi hyvin ja rakensivat linnoja aina siihen asti, kunnes nousuvesi heitti Kaiuksen sanoin “merimöllyä” eli levää rakennelmien päälle. Laskuveden aikaan rannassa parveili merenelävien keräilijöitä ja L’Aber Wrac’hin ravintoloissa ne maistuivatkin erityisen herkullisilta – useampikin Moules Frites a la creme – ateria tuli nautittua.  Ari kävi useampana aamuna ostamassa tuoretta leipää ja croissantteja sataman läheisyydestä “tupakkakaupasta”. Lähin kauppa oli parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Landédassa. Sinne pääsi näppärästi myös bussilla.

Brestin linnake

Kävimme paremman tekemisen puutteessa tsekkaamassa läheisen (35km) Brestin kaupungin, johon meidän oli tarkoitus alun perin mennä veneellä. L’Aber Wrac’hista meni kätevästi ja edullisesti (2eur) bussi läheiseen Lannilikseen ja sieltä jatkoyhteydellä Brestiin. Brestissäkin on komean kokoinen linna linnabongareiden iloksi, muuten kaupunki on aika nopeasti uudelleenrakennettu toisen maailmansodan jälkeen eikä mitenkään erityisen kaunis.

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live