Close

Vakuutukset pitkälle purjehdukselle

Käytin useita tunteja vakuutusten kilpailutuksen parissa – tässä muutama sana aiheesta:

Jatkuva matkavakuutus.

Paljon reissaavilla ihmisillä on usein vuosimatkavakuutus ettei jokaista matkaa varten tarvitse ottaa erillistä vakuutusta. Pitemmälle reissulle tämä ei oikein sovi, sillä vakuutus on pääsääntöisesti voimassa vain 3kk matkan alkamisesta lähtien.

Määräaikainen matkavakuutus

Määräaikainen matkavakuutus on voimassa maksimissaan yhden vuoden, mahdollistaen vuoden yhtäjaksoisen oleskelun Suomen ulkopuolella pysyen silti matkavakuutuksen piirissä. Vuotta pitemmällä matkalla pitää siis tulla Suomeen välillä (koko perhe, todisteena esim lentoliput) ja uusia vakuutukset, jos haluaa , että ne ovat voimassa. Vakuutuksen hinta lasketaan suunniteltujen matkallaolopäivien mukaan. Vakuutusyhtiöt tarjoavat joko näiden kahden yhdistelmää  (yht. 1 vuosi) tai suoraan määräaikaista vakuutusta. Jatko-osa jatkuvalle eli max 3kk vakuutukselle kannattaa ottaa jo ennen matkaa, että saa leimalliset vakuutuspaperit mukaan, vaikka vakuutusyhtiö saattaa kertoa, että jatkon voi ottaa myös matkan aikana puhelimitse tai sähköpostilla.

Valtameriveneily 

Valtameriveneily kaksinkertaistaa usean yhtiön kohdalla normivakuutusmaksun ts. se katsotaan vaaralliseksi harrastukseksi. Valtameriveneily tosin määritellään hyvin eri tavalla riippuen vakuutusyhtiöstä. Eräällä kilpailutamallani yhtiöllä valtameriveneilyksi laskettiin vasta esim. Atlantin ylitys, mutta ei Atlantilla purjehtiminen. Vakuutus tulee ottaa tai muuttaa valtameriveneilyn kattavaksi jo ennen matkan alkua, ei vasta siinä vaiheessa kun siirtyy Itämereltä pois. Kannattaa myös tsekata tarjoaako vakuutusyhtiö hyvitystä määräaikaisvakuutuksesta, jos palaakin ennen sopimuksen päättymistä takaisin Suomeen. Matkatavaravakuutus maksaa maltaita määräaikaisena matkavakuutuksena, 3kk jatkuvan matkavakuutuksen aikana se ei ole ihan niin kallista ja voi olla ihan hyvä ottaa. Lapset (vakuutusyhtiöstä riippuvaan ikään asti) ovat aikuisten vakuutuksessa mukana. Lasten sairasvakuutukset ovat käteviä Suomessa, mutta matkavakuutus ajaa saman asian ulkomailla tehokkaammin – esim korvatulehduksista laskut menevät suoraan vakuutusyhtiölle eikä tarvitse erikseen hakea takautuvasti.

Kilpailutukseni mukaan perheen (kaksi aikuista + lapset) valtameriveneilyn kattava matkustajavakuutus maksaa noin 500- 2000eur/vuosi riippuen kuolemantapauksessa maksettavasta summasta ja vakuutusyhtiöstä. Kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa! Tsekkasin myös ulkomaisilta vakuuttajilta hintoja. Näyttäisi, että hinnat ovat jopa korkeampia tai en löytänyt sitä halvinta vaihtoehtoa. Brittiyhtiöillä oli hyviä hintoja, mutta ne olivat tarjolla vain Briteille. Kilpailutukseni selkeästi parhaan tarjouksen sain lopulta Fenniasta. Kokemukseni mukaan tällaista vakuutusta ei kannata ottaa puhelimitse vaan kävellä konttoriin (vaikka yleensä hoitaisi kaikki asiansa netissä) ja istua virkailijan kanssa kunnes kaikki asiat on juurtajaksaen selvitetty ja ko. vakuutusyhtiön määritelmät mm. valtameriveneilystä ja vaarallisista harrastuksista saatu paperille. Tilanne on virkailijoille ja vakuutusneuvojille niin uusi, että saman yhtiön jokainen virkailija antaa eri vastauksen kysymyksiisi.

Venevakuutus

Venevakuutuksessa pitää luonnollisesti huomioida matkustusalue. Tietääksemme Alandia on ainoa suomalainen vakuutusyhtiö, jolla on Välimeri- tuote, jota voidaan laajentaa kattamaan Kanaria, Madeira sekä Azorit. Vakuutus kattaa myös kesäaikaan Atlantin rannikon kautta siirtymisen. Päävarusteet on hyvä muistaa listata.

 

Hanna

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • E-Mail
  • LinkedIn
  • Windows Live