Osaajat erikseen
Luettuani loppusyksystä Joshua Slocumin merkkiteoksen ”Sailing Alone Around the World”, kävi itsellenikin selväksi että riittävillä taidoilla ja tiedoilla varustautunut henkilö selviää merimatkasta kuin matkasta vailla sen kummempia erikoisvarusteita. Joshuan tapauksessa edes ainoan kohdealueen kartan joutuminen vuohen lounaaksi ei merkittävästi heikentänyt hänen asemaansa. Mutta kehittääkseen vastaavan vaiston, ihmisen on vietettävä merillä suurimman osan aikuiselämästään. Mitä silloin eteen, kun matka on vasta edessä ja vaistot uinumassa?
Tarpeeton monimutkaisuus
Vaivaan auttaa jossakin määrin ainakin varustelu, aiheesta lukeminen sekä kokemus valitulla veneellä. Monet muistuttavatkin oman veneen tuntemuksen tärkeydestä. Ylivarustelun riski kasvaa jos valmisteluaikaa on paljon ja luetut kirjat ovat paksuja. Filosofisia linjauksiakin on useita: tunnetuin ehkäpä KISS, joka muistuttaa että vain rannalle jätetyt varusteet pysyvät varmasti ehjänä. Tarpeeton monimutkaisuus on käsitteenä kuitenkin osin harhaanjohtava, koska kuviteltu käyttömalli ja cruising-alue määrittävät tarpeellisuuden joka kerta uudestaan. Omat ”guruni” Steve ja Linda Dashew (www.setsail.com) muistuttavat hekin toistuvasti yksinkertaisuuden iloista, mutta ovat tällä menetelmällä päätyneet rakentamaan ehkäpä kaikkien aikojen kehittyneimmät (ja monimutkaisimmat) offshore cruising –veneet joita maailma on kuunaan nähnyt.
On myös muistettava että jos vene sattuu olemaan samalla kotisi, on kodissa pystyttävä myös viihtymään ja tämä nostaa usein myös varusteluvaatimusta.
Mikä on riittävä mukavuuden taso
Käytännössä varustelukeskustelun skaala alkaa ei-moottoria/öljylamppu -tunnelmoinnista päättyen amerikkalaishenkiseen tuhansien wattien invertteri/generaattorimaailmaan, jossa mukana kulkee kaikki kotonakin olennaiseksi koetut vaihtovirtamukavuudet.
Kyseessä on pitkälti siis makuasia, jossa yhden suurimman päätöksen tekee mukaan mahdollisesti lähtevä naishenkilö: jos tyypilliset vaihtovirtakojeet, kuten hiustenkuivain, pesukone, mikroaaltouuni, kahvinkeitin tai isompi TV voidaan unohtaa varustelistalta, hypättiin jo merkittävä askel poispäin skaalan amerikkalaispäästä ja mahdumme samalla myös paljon pienempään veneeseen.
Perinteinen näkökulma
Perinteisiä näkökulmia asian tarkasteluun on valitun veneen määrittämät rajoitteet, miehistön koko, purjehdustyyli ja se, onko tarkoitus veneessä asua vai onko kyseessä puhdas siirtopurjehdusten sarja.
Vene määrittää varustelutarpeita ja mahdollisuuksia rajoitteiden avulla, mm. mukana kulkevan polttoaine- ja vesivaraston kautta, kun taas miehistö määrittää esimerkiksi tarpeen pitääkö venettä pystyä käsittelemään yksin. Monesti yksin käsiteltävältä veneeltä toivotaan hyvin erilaisia asioita kuin kilpaveneiltä, joissa lihaksikkaita nuoria miehiä on kyydissä 10+. Esimerkiksi meidän tapauksessa miehistössä on 4 jäsentä, mutta kipparia ja perämiestä lukuun ottamatta miehistön keski-ikä on kirjoitushetkellä 4. Veneilytyyli vaikuttaa mm. niin että jos tavoitteena on viettää paljon aikaa ankkurissa, on sähkön tehokas tuotanto olennainen osa varustelumäärittelyä. Samansuuntaisia ajatuksia pulpahtaa pintaan jos pohtii minkä pituisille avomeriosuuksille sitä olikaan menossa.
Budjetti
Viimeisenä rajoitteena on käytettävä rahamäärä: on selvää että veneeseen sekä sen varusteisiin käytetty raha on poissa itse cruising lifestylestä sekä siten matkan mahdollisesta pituudesta. Toisaalta avomeren vaatimukset ovat kovat ja rannan tuntumassa kulkevien veneiden varusteet kovin heppoisia. Tämän epämiellyttävän viestin on ehkäpä parhaalla mahdollisella auktoriteetilla meille dokumentoinut John Neal (www.mahina.com/cruise.html#boatselection), jonka mukaan täysin uuden veneen varustelu offshore käyttöön lisää ostohinnan päälle 30% – 50% ostohinnasta, kun taas vanhemman veneen osalta varustelun kustannukset nousevat yleisesti 50% – 100% veneen ostohinnasta. Tähänastinen kokemukseni tukee kyllä Johnin väitettä täysin.
Meidän valinnat
Talisman on varustettu seuraavia valintoja silmälläpitäen:
Järjestelmien redundanttisuus on selvästi alle optimitason, mutta tämä on ainakin työpöytäpurjehdusvaiheessa siedettävissä, koska emme ole suunnittelemassa poistumista sivistysvaltioiden piiristä ja veneen painonkantokyky on rajallinen.
Copyright © 2013 Hanna & Ari - All rights reserved.